Ioana Mihăilă: „Agenţia Naţională pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate va avea în portofoliu spitalele aflate în subordinea Ministerului. În PNRR sunt trei pachete mari de reformă” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și președintele CNAS, Adrian Gheorghe, au susținut joi o conferință de presă astăzi, de la ora 16.30, pe tema PNRR.
Ministrul Sănătății a prezentat proiectele transmise către Comisia Europeană, subliniind cele trei pachete de reformă, prezente în componenta ”Sănătate”.
Mai mult, Ioana Mihăilă a spus că sunt prevăzute două linii de invesții în asistența prespitalicească, precum și o alocare bugetară de 400 de milioane de euro, pentru digitalizarea sistemului de sănătate.
„Temele principale ale conferinței de astăzi sunt pe de o parte reformele și investițiile din capitolul ”Sănătate”, din PNRR, capitol la care voi insista mai mult asupra Agenţiei Naţionale pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate, care a făcut obiectul comentariilor din ultimele zile, precum și asupra temei contribuției personale din proiectul OUG pe care MS și CNAS au lucrat împreună în ultimele săptămâni.
Referitor la reformele și investițiile din PNRR, voi face un scurt sumar a proiectelor transmise către CE, iar apoi voi detalia reforma nr. 2, aceea a Agenţiei Naţionale pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate
Ce trebuie menționat este că componenta ”Sănătate” a PNRR are trei pachete mari de reformă:
- reforma gestionării reformelor publice din sistemul de asigurări de sănătate – se referă la plata pe rezultat și pe calitate, atunci când vorbim de serviciile medicale, dar și la crearea unui cadru, care să stimuleze inversarea piramidei serviciilor de sănătate cu creșterea ponderii serviciilor din ambulatoriu și din asistența medicilor de familie și comunitară
- creșterea capacității administrativă a MS- vorbim de crearea Agenţiei Naţionale pentru Investiţiile în Infrastructura de Sănătate, propunere în PNRR, pentru nevoia de creare a unor noi spitale. Agenția va avea în portofoilu spitalele aflate în subordinea MS, iar cele din subordinea autorităților locale pot cere asistență tehnică pentru derularea propriilor proiecte de investiții. Agenția are, de asemenea, rolul de a elabora, împreună cu alte ministere, normele privind calitatea mediului construit în sănătate.
- reforma managementului sanitar și a resursei umane din sănătate
Cele trei linii de reformă sunt completate cu două linii de investiții în asistența prespitalicească – în cabinete de familie, unități medicale mobile, ambulatorii de specialitate, precum și investiția în infrastructură spitalicească – pe lângă corpurile noi- un capitol dedicat dotării spitalelor pentru a preveni infecția în asistența medicală și în Terapie Intensivă pentru nou-născuți. Mai avem un capitol dedicat pentru digitalizarea sistemului de sănătate, cu o alocare bugetară de 400 de milioane de euro”.