Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Ministrul Sănătății, despre înțelegerea cu sindicaliștii din Sănătate, după protestul de la Guvern. Ce spune despre sesizarea CRJ

VIDEO | Ministrul Sănătății, despre înțelegerea cu sindicaliștii din Sănătate, după protestul de la Guvern. Ce spune despre sesizarea CRJ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, miercuri după-amiază, un briefing de presă al Palatului Victoria, după negocierile cu sindicaliștii de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, prilej cu care jurnaliștii l-au întrebat și de ultimele evoluții din cazul „azilelor groazei”.

Ministrul Sănătății a precizat că briefingul de presă este organizat după finalizarea unei runde de discuții cu reprezentanții federației Solidaritatea Sanitară care au avut loc în prezența premierului Marcel Ciolacul și a vicepremierului Marian Neacșu.

Alexandru Rafila a precizat că briefingul de presă este organizat după finalizarea unei runde de discuții cu reprezentanții federației Solidaritatea Sanitară care au avut loc în prezența premierului Marcel Ciolacu și a vicepremierului Marian Neacșu.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunţat desfăşurarea unui nou miting naţional al lucrătorilor din sănătate, miercuri, începând cu ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la care au erau aşteptaţi să participe peste 5.000 de angajaţi. Reprezentanții sindicaliștilor au avut o întâlnire cu conducerea Guvernului, iar la finalul căreia au anunțat că au fost începute negocieri.

„S-a ajuns la o înțelegere privind modalitatea de acordare a unor drepturi salariale și a unor măsuri de reformă a activității personalului din Sănătate”, a spus ministrul.

  • Realizarea de modificări și compleri a OUG nr. 63/2023, care să permită plata integrală a indemnizațiilor și sporurilor prevăzute în Legea 153/2017, precum și completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariale.
  • Identificarea soluțiilor de acordare integrală a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care își desfășoară activiatatea în ture
  • Finalizarea și semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, prin soluționarea propunerilor Federației Solidaritatea Sanitară privind recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, care să fie inclus în timpul de lucru, alături de alte propuneri.
  • Recunoșterea posibilitățiii de păstrare a dreptului de concediu de odihnă neefectuat și a orelor nerecuperate și neplătite.
  • Recunoașterea ca stagiu de cotizare suplimentară a timpului de lucru desfășurat în gărzi și împlinirea anticipată a stagiului maxim de cotizare.
  • Identificarea unei soluții privind excluderea indemnizației de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sporurilor acordate.”

Ministrul a precizat ca acestea au fost câteva elemente agreeate în cadrul întâlnirii tehnice avute. „Împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în Ordonanța 63/2023 și cred că a fost o discuție bună, a fost deschisă, sinceră”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Părțile au convenit să se întâlnească la discuții săptămâna viitoare pentru punerea în practică a unora dintre propunerile deja elaborate.

A văzut sau n-a văzut sesizare CRJ

La întrebările presei, ministrulAlexandru Rafila, a declarat miercuri despre documentul care ar fi fost trimis de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), privind situaţia din centrele de bătrâni, că o să verifice dacă a ajuns la instituție minister ce conţine.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat despre documentul Centrului pentru Resurse Juridice, un ONG care monitorizează, printre altele, situația din centrele sociale, care susține că a transmis, în februarie, o sesizare către premierul de atunci, Nicolae Ciucă,dar și inclusiv către Ministerul Sănătăţii referitoare la azilele de bătrâni din Ilfov.

„O să verific acest lucru, când o să merg la Ministerul Sănătăţii, să vedem dacă într-adevăr acest document a ajuns la minister şi dacă identifică probleme care ţin de Ministerul Sănătăţii”, a spus ministrul la Palatul Victoria. Alexandru Rafila a arătat că ministerul s-a ocupat imediat de evaluarea stării de sănătate a acestor persoane.

„Aş vrea să menţionez acest lucru, noi ne ocupăm şi o o facem cu responsabilitate, am făcut-o imediat după apariţia acestui incident şi mai mult, o situaţie dramatică până la urmă, ne-am preocupat din primul moment să evaluăm starea de sănătate a tuturor acestor persoane şi să le acordăm asistenţă sanitară”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Voi verifica ceea ce spuneţi, să vedem dacă şi unde anume a ajuns acest document şi ce conţinut are, pentru că şi acest lucru este important”, a precizat Alexandru Rafila.

Controale la mii de centre

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține declarații la Guvern, după ce, în cadrul unei conferințe de presă de luni, de la sediul Ministerului Sănătății, a vorbit despre starea pacienților transferați de la azilele groazei la diverse spitale din București.

Ministrul Sănătății a declarat luni că au fost examinați 82 de pacienți și că, la nivel medical, lucrurile sunt sub control. Ministrul a mai punctat că sănătatea mintală este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, iar România are multe de făcut în acest sens. Peste 5.000 de centre sociale din toată ţara urmau să fie controlate începând de luni, 10 iulie 2023, după ce premierul Marcel Ciolacu a cerut măsuri imediate, după o întâlnire de lucru convocată duminică la Guvern.

Informații șocante în referatul procurorilor

Gândul a prezentat informații șocante din referatul cu propunere de arestare a 24 de suspecți puși sub acuzare de procurorii DIICOT, după o anchetă care a durat doi ani. Bătrânii aflați în scaune cu rotile, dar și tineri cu dizabilități și nevoi speciale au trecut printr-un coșmar care părea interminabil, iar dezvăluirile oferă imaginea tristă a degradării umane, a lipsei de empatie în relația cu oameni care au fost cazați în astfel de centre pentru a fi îngrijiți, nu torturați și obligați să trăiască la limita subzistenței.

Schema pusă la cale de Ștefan Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – a funcționat, din păcate.

Pacienții au fost maltratați și ținuți nespălați, înfometați sau trimiși la „izolare”, într-o cameră de la subsol unde lumina intra printr-o gură de aerisire de o palmă.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la „azilele groazei”: „Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

Într-unul dintre aceste așa-zise „centre de îngrijire” erau aduși pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Bălăceanca, Ilfov, care deși aveau nevoie de îngrijire și tratament, erau puși să hrănească și să schimbe persoane vârstnice sau cu deficiențe. Însă au avut mână liberă și în ceea ce privește ”pedepsirea” acestora. Unul dintre acești ”torționari” era atât de înspăimântător încât și angajații centrului se temeau de el.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și