Valeriu Gheorghiță a declarat că numărul persoanelor vaccinate a crescut cu 30% după dată de 7 mai, când s-a introdus posibilitatea că vaccinarea să se facă direct prin prezentarea la centrul de vaccinare
Principalele declarații:
Estimăm că vor fi peste 20.000 persoane vaccinate cu prezentare directă. Începând cu data de 8 mai, toate persoanele care doresc se pot prezenta la toate centrele organizate la nivel național, în limita dozelor disponibile. Persoanele peste 60 de ani se pot prezenta în intervalul orar 08:00-20:00, iar restul persoanelor, după ora 14:00, prin prezentare directă. La momentul prezentării în centrul de vaccinare, se va elibera un bon de ordine. Persoanele prezentate suplimentar vor fi alocate în zilele următoare, în baza unui bon. Rămân prioritare persoanele care și-au rezervat un loc în platforme în centrul respectiv, să aibă garanția vaccinării.
Pentru că a început posibilitatea nouă cu prezentare directă, am analizat numărul persoanelor care s-au prezentat în perioada 8-10 mai: 312.812 persoane, atât în platforma cât și direct, din care 93.350 sunt persoane care s-au vaccinat fără programare, creștere cu 30%, față de ceea ce era în platforma. Este mult prea devreme să tragem niște concluzii. Cert e că avem o creștere cu 30% a persoanelor vaccinate.
O prioritate pentru această perioada este demararea activităților de vaccinare în unitățile sanitare private și în cele de stat. Activitatea ar putea să înceapă într-un centru de vaccinare, dozele preluate și alocate pentru vaccinarea pacienților internați, centralizând datele în toate spitalele, pentru a solicita doze.
Cum se va desfășura activitatea de vaccinare în unitățile sanitare
La nivelul fiecărui spital se va desemna un coordonator care, ideal, trebui să facă parte din Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate, iar unde nu există, un alt reprezentant poate fi desemnat de manager. Se vor constitui echipe mobile care vor fi calibrate astfel încât să asigure fluență de vaccinare. La nivelul spitalelor care functioneaza centre de vaccinare, activitatea se poate demara. Se pot folosi toate tipurile de vaccin, la cereea coordonatorilor din spitale, e preferabil Johnson&Johnson, pentru că se administrează într-o singură doză, iar durata de rapel depășește perioada de internare. Coodonatorii și unitatiilor sanitare au datoria de a informa pacienții despre posibilitatea de a se vaccina cu ocazia prezentarii in spital. La externare, fiecare va primi adeverință e vaccinare.
La nivel național, s-au derulat mai multe evenimente, în ultimele săptămâni, așa-numitele maratoane de vaccinare. La Timișoara, deschizător de evenimente; la București au fost implicați peste 1349 de voluntari din comunitatea academică și medicală. S-a reușit vaccinarea a unui număr de peste 20.000 de persoane în cele 60 de ore dedicate maratonului de vaccinare. Se va repeta peste săptămâni pentru a se asigura rapelul.
S-a demarat în municipiul Craiova prin activități e voluntariat. În perioada 14-16 mai, la nivel național, cu implicarea universităților de farmacie, se vor organiza evenimente de tip maraton în municipiul Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Târgu Mureș. Toate aceste evenimente denotă responsabilitatea, solidaritatea cadrelor madicale, cât și a autorităților locale.
Populația la care facem precizare este populația rezidență. La București, avem o rată de vaccinare de 33,8%, dacă eliminăm populația sub 16 ani, avem o rată de 40%, o rată destul de bună. ceea ce explică și evoluția favorabilă a pandemiei.
În ceea ce privește activitatea centrelor de vaccinare, sunt 1003 centre de vaccinare cu aproximativ 1.492 de fluxuri. Sunt 109 centre cu liste de așteptare.
Avem 715 centre care primesc vaccin Pfizer. Au 1.123 de fluxuri.
Moderna: 131 centre organizate, cu 161 fluxuri, active 157 centre de vaccinare.
Avem în vedere înființarea unui centru de vaccinare la nivelul unui județ care va primi vacinul Johnson&Johnson care da posibilitatea celor care nu s-au înscris la medicul de familie să se vaccineze.
Mureș -4.963, București – 4.784, Cluj- 1.773, Galați -1.520, Argeș -1.192, Prahova – 1.042. Începând cu 15 martie, au fost notifictete peste 1, 5 milion de persoane.
Având în vedere că se poate prezența direct , am discutat cu colegii de la STS să fie eliminată acea perioada de 72 de ore de așteptare. Avantajul persoanelor programate prin platforma este certitudinea vacinarii. (…)
Am putea să ajungem la 5 milioane, dar acest lucru ține de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. În momentul de față avem capacitate de vaccinare suficientă. (…) Aspectul cel mai pozitiv din toată această situație e legat de evoluția foarte bună din punct de vedere epidemiologic. (…) Dacă reușim să vaccinăm cel puțin 50.000 de persoane zilnic cu doza 1, atingem acest obiectiv