Ziua 427 de război în Ucraina. Marea Britanie a trimis în Ucraina mii de obuze pentru tancurile Challenger 2.
UPDATE 15:00: Xi Jinping a vorbit cu Volodimir Zelenski / MAE chinez: „China nu va sta cu mâinile în sân, dar nici nu va adăuga gaz pe foc”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că a avut o convorbire telefonică „lungă şi semnificativă” cu liderul chinez Xi Jinping şi a spus că speră că aceasta va da un impuls relaţiilor cu Beijingul. Convorbirea – prima între cei doi lideri de la invazia rusă în Ucraina – a fost confirmată şi de Beijing, anunţă Reuters şi The Guardian.
The Guardian citează în special o frază – pe care o găseşte „interesantă” – în legătură cu acest subiect: „În calitate de ţară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, dar nici nu va adăuga gaz pe foc, cu atât mai puţin nu va exploata situaţia pentru câştiguri proprii”, scrie News.ro.
UPDATE 14.30: Șeful Wagner spune că vor să preia controlul total al orașului Bahmut
Evgheni Prigojin a declarat că Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă „inevitabilă” și că trimite unități bine pregătite în orașul Bahmut. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, Prigozhin a mai spus că trupele sale încă nu primesc transporturile de muniție atât de necesare de la Ministerul rus al Apărării și că, drept urmare, suferă de cinci ori mai multe pierderi umane.
Șeful Wagner a declarat că trupele sale vor folosi orice mijloace posibile pentru a-și continua încercările de a prelua controlul total al orașului, de a distruge armata ucraineană și de a opri ofensiva Kievului.
UPDATE ORA 11:30: Trei avioane rusești au fost interceptate în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, au anunțat reprezentanții forțelor aeriene germane.
Mai multe avioane germane și britanice au fost trimise în misiune pentru a identifica cele trei aparate de zbor. Este vorba despre două avioane de vânătoare Sukhoi Su-27 și un avion Ilyushin Il-20. Avioanele ruești zburau fără semnale de transponder, care oferă informații despre identificarea aeronavelor, au precizat reprezentanții forțelor aeriene germane, potrivit Sky News.
Știrea inițială
”Am trimis mii de proiectile pentru Challenger 2 în Ucraina, inclusiv proiectile perforante de blindaj cu uraniu sărăcit. Din motive de securitate operațională, nu vom comenta ratele de utilizare ucrainene pentru obuzele furnizate”, a declarat James Heappey, secretar de stat în Ministerul britanic al Apărării.
El a subliniat că, din motive de securitate operațională, guvernul nu va comenta rata de utilizare de către Forțelor Armate ale Ucrainei pentru proiectilele furnizate. Heappey a mai spus că toate echipamentele și munițiile militare furnizate de Londra se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, iar Ministerul Apărării britanic nu monitorizează unde și cum sunt utilizate.
Heappey a mai explicat că Regatul Unit nu are obligația să preia resturile proiectilelor de uraniu sărăcit după încheierea conflictului. Cu toate acestea, el a asigurat că partea britanică sprijină o serie de măsuri care vizează refacerea Ucrainei, a infrastructurii și a serviciilor acesteia.
Potrivit publicației Kyiv Independent, reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, a declarat marți că Ucraina pregătește „măsuri prioritare” care vor fi luate după momentul eliberării Crimeei.
”Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după degajarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a declarat Tasheva.
În prezent, în Crimeea ocupată se află 180 de prizonieri politici, declară oficialii ucraineni.
La jumătatea lunii martie, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat, de asemenea, că Rusia își intensifica eforturile de mobilizare în întreaga peninsulă Crimeea.