Prima pagină » Actualitate » Liviu Dragnea îi scria lui Trump că a muncit din greu pentru a deveni „un factor de stabilitate politică și economică”. Interesele pentru care fostul lider PSD trebuia tratat ca ”regizorul” la vizita în SUA (Rechizitoriu)

Liviu Dragnea îi scria lui Trump că a muncit din greu pentru a deveni „un factor de stabilitate politică și economică”. Interesele pentru care fostul lider PSD trebuia tratat ca ”regizorul” la vizita în SUA (Rechizitoriu)

Liviu Dragnea îi scria lui Trump că a muncit din greu pentru a deveni „un factor de stabilitate politică și economică”. Interesele pentru care fostul lider PSD trebuia tratat ca ”regizorul” la vizita în SUA (Rechizitoriu)

Rechizitoriul DNA prin care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, în ianuarie 2017, arată legăturile pe care fostul președinte al PSD le-a avut cu numeroși oameni de afaceri din România, dar și cu lideri importanți din Statele Unite ale Americii. 

Totodată, în rechizitoriu este și scrisoarea pe care Liviu Dragnea i-a adresat-o lui Donald Trump prin intermediul lui Elliott Broidy, fost vicepreședinte al Comitetului de inaugurare al mandatului celui de-al 45-lea președinte al SUA.

Potrivit rechizitoriului DNA obținut de GÂNDUL.RO, alături de Liviu Dragnea au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și omul de afaceriCristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV, fiul lui, Carlo Burci, Dan Belcea, prieten și partener de afaceri al lui Cristian Burci, și Gheorghe Dimitrescu, fost consilier al lui Florin Iordache și fost consul la New York.

Reamintim că procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Liviu Dragnea pe 17 mai, în dosarul vizitei pe care a efectuat-o în ianuarie 2017 în SUA, alături de Sorin Grindeanu, la inaugurarea mandatului de președinte al lui Donald Trump. Dragnea este acuzat de trafic de influență și de folosire a influenței.

Procurorul care a anchetat cazul, Jean Uncheșelu (în prezent procuror la Parchetul European), a stabilit că Liviu Dragnea, în perioada ianuarie 2017-mai 2017, când deținea funcțiile de președinte al Camerei Deputaților și președinte al PSD, a primit „foloase patrimoniale și nepatrimoniale” pentru el și formațiunea politică pe care o conducea la acel moment”, respectiv:

  • acces la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA, în perioada 17-21 ianuarie 2017, desfășurate în Washigton DC, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, obținut prin intermediul omului de afaceri Elliott Broidy, om politic și de afaceri american;
  • servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 de dolari pentru PSD, obținute prin intermediul lui Elliot Broidy și prestate de Barry Steven Jackson, în perioada martie-aprilie 2017;
  • promisiunea unei vizite în România a lui Donald Trump în mai 2017, la Parlament, și a unei întâlniri în SUA cu Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților SUA (întâlniri în final neconcretizate).

Culisele vizitei lui Dragnea în SUA

În decembrie 2016, Cristian Burci s-a întâlnit pentru prima dată la București cu Steve Reno Loglisci, un cunoscut om de afaceri american, cu investiții în domeniu imobiliar, care și-a manifestat interesul de a dezvolta afaceri în România, potrivit datelor din actul de sesizare a instanței.

Anterior, Burci l-a cunoscut pe Steve Loglisci, prin prietenul său Gary Tarenti, un consultant politic american. „Steve Loglisci a fost descris ca fiind conectat la nivelul noii administrații prezidențiale americane datorită relațiilor strânse pe care le are cu Elliott Broidy, apropiat al lui Donald Trump”, se arată în rechizitoriul DNA.

Liviu Dragnea a fost perceput public, timp de doi ani și jumătate, drept cel mai influent politician român. (…) În acest condiții, Burci a întrevăzut imediat posibilitatea obținerii unor avantaje reciproce din consolidarea relației sale cu Liviu Dragnea, urmărind pentru sine dezvoltarea de noi afaceri cu statul român, oferindu-i în schimb lui Liviu Dragnea acces și deschidere la nivelul administrației americane, se mai arată în rechizitoriul DNA.

La acel moment, Elliott Broidy deținea societatea Circinus LLC, care activa în domeniile intelligence și militar, fiind interesant să obțină contracte și în România.

Biletele lui Dragnea la ceremonia lui Trump

Cristian Burci i-a cerut lui Steve Loglisci să facă rost de bilete la ceremonia de învestire a președintelui SUA, întrucât biletele respective urmat să-i fie „dăruite” lui Liviu Dragnea și premierului ce urma a fi desemnat de acesta.

În acest context, Loglisci l-a contact pe Elliott Broidy, căruia i-a solicitat bilete la Ceremonia de învestire a președintelui SUA, prezicându-i acestuia că sunt pentru niște persoane importante din politica românească, aflate la conducerea României, potrivit rechizitoriului DNA.

Conform declarațiilor lui Steve Loglisci în fața FBI și citate în rechizitoriul DNA, inițial, Elliott Broidy a spus că nu ”știe unde este Bucureștiul”, dar poate obține biletele cerute.

Dragnea, invitat la inaugurare lui Trump

Pe 13 ianuarie 2017, Elliott Broidy, în calitate de vicepreședinte al Comitetului prezidențial de inaugurare, i-a trimis lui Liviu Dragnea o scrisoare prin care îl invită la evenimentele legate de Ceremonia de Învestire a președintelui SUA Donald Trump, în perioada 17-21 ianuarie 2017.

Foto: Fragment din rechizitoriul DNA privind invitația lui Elliot Broidy către Liviu Dragnea

”Liviu Dragnea e regizorul”

Într-un e-mail, Steve Loglisci l-a sfătuit pe Elliott Broidy „să forțeze la maxim și să dezvolte relația cu Liviu Dragnea pentru a deveni prieteni”, menționând că trebuie să îl facă pe Liviu Dragnea „să se simtă confortabil, ca și cum el este regizorul”.

„În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că valoarea biletelor de acces pentru Dragnea și Sorin Grindeanu a fost aferentă unui pachet de beneficii în cuantum de 250.000 de dolari, valoare ce reprezintă un folos patrimonial necuvenit primit de Liviu Dragnea, în schimbul promisiunii că va determina funcționari publice să asigure interesele de afacerei ale inculpatului Burci”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Pe 3 aprilie 2017, Elliott Broidy primește o scrisoare semnată de Liviu Dragnea, adresată președintelui american Donald Trump, prin care acesta era invitat în Parlamentul României.

În scrisoare adresată lui Trump, Liviu Dragnea mărturisea că a muncit din greu pentru a devenit „un factor de stabilitate politică și economică”.

Foto: Fragment din rechizitoriul DNA privind conținutul scrisorii lui Liviu Dragnea către Donald Trump

Pe 24 aprilie 2017, o delegație din partea Circinus LLC a sosit în România. Pe 25 aprilie, la ora 18:30 a fost organizată o întâlnire la Snagov, la care au participat Elliott Broidy, Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, premier la acel moment.

Ulterior, Sorin Grindeanu a declarat în fața anchetatorilor că a fost chemat la acel eveniment de către Liviu Dragnea pentru a îi demonstra lui Elliott Broidy puterea și influența pe care o are alături de Dragnea în România.

”Liviu Dragnea este persoana care decide în orice chestiune”

În perioada 17-22 septembrie 2017, Mihai Fifor, atunci ministru al Apărării, a efectuat o vizită de lucru la Washington, împreună cu o delegație a MApN.

Înainte de deplasarea în SUA, Fifor s-a întâlnit cu Liviu Dragnea, care i-a spus să le transmită interlocutorilor americani că el „este persoana care decide în orice chestiune care vizează achizițiile în domeniul militar ale statului român”, se precizează în rechizitoriul DNA.

La sfârșitul lui iunie 2017, Florin Iordache, atunci vicepreședinte al Camerei Deputaților, a discutat cu Liviu Dragnea despre dorința lui Gheorghe Dimitrescu de a fi numit într-o funcție de consul al României.

„Florin Iordache i-a solicitat lui Liviu Dragnea să îi ceară ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să se implice în numirea lui Dimitrescu Gheorghe în calitate de consul”, mai scrie DNA în rechizitoriu.

Anterior, în luna mai, Liviu Dragnea s-a înțeles cu Gheorghe Dimitrescu, la vremea respectivă consilier pe problemele de politică externă al vicepreședintelui Camerei Deputaților Florin Iordache, pentru ca acesta să întreprindă demersuri la nivelul societății americane de lobby Madison & Company LLC, pentru a-i stabili întâlniri pe teritoriul SUA cu înalți oficiali americani, respectiv vicepreședintele SUA Mike Pence și președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan.

Beneficarii serviciilor de lobby oferite de societatea americană au fost în egală măsură PSD și Liviu Dragnea. (…) Contractarea și plata serviciilor de lobby de care au beneficiat PSD și Liviu Dragnea s-a realizat prin eludarea flagrantă a Legii 334/2006, finanțarea fiind asigurară în mod ocult, sub forma unei donații private mascate”, se mai precizează în rechizitoriul DNA.

În acest dosar, au fost audiați ca martori foștii premieri PSD Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, fostul șef SRI și ex-ambasador în SUA George Maior, foștii miniștri PSD ai Apărării, Sorin Leș, Teodor Meleșcanu și Mihai Fifor, fostul șef al Armatei Nicoale Ciucă și fostul procuror general al României Ilie Botoș.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și