Celebrul iluzionist Leonard Iosefini a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, tehnica folosită de hoții care au reușit să-i fure lui Cosmin Olărăoiu ceasul de la mână, fără ca acesta să-și dea seama. În numai câteva secunde, pungașii au dispărut fără urmă cu ceasul Richard Mille, produs în serie limitată, în valoare de 179.000 de dolari.
Cosmin Olăroiu a fost jefuit, luni, în timp ce se plimba alături de soția lui pe via della Spiga din Milano. Cei doi ar fi fost urmăriți de doi pungași care ieșiseră la furat și care puseseră ochii pe ceasul antrenorului român, care se vedea de la distanță că este unul scump. Era mai exact un Richard Mille RM 011 Lotus NTPT Rose Gold Special Edition, model produs în numai cinci exemplare, pe care acesta îl primise cadou de șeicii care patroneasză clubul de fotbal Ali Ahli Dubai, unde Olăroiu a fost antrenor principal pentru mai multe sezoane.
Antrenorul a povestit polițiștilor italieni că a fost abordat de doi bărbați, dintre care unul l-a bătut pe umăr, iar al doilea l-a luat în brațe, preț de trei sau patru secunde. Ulterior, cei doi au plecat în fugă și au dispărut cu un scuter, iar Olăroiu a realizat că ceasul de 179.000 de dolari tocmai i-a dispărut de la mână.
Polițiștii iltalieni au deschis o anchetă, însă, cu toate că au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, nu au reușit să-i identifice pe făptași.
Surse din rândul anchetatorilor români, specializați în infracțiuni judiciare, metoda aplicată în cazul lui Cosmin Olăroiu nu este nouă, dar puțini pungași pot fura ceasul de la mâna victimei, fără ca aceasta să-și dea seama. „De obicei, este vorba despre hoți care au furat, inițial din buzunare. Pentru desfacerea brățărilor de ceas trebuie foarte multă îndemânare, dar și ore de exercițiu. Este genul de faptă care, ca să fie posibilă, este nevoie de distragerea atenției victimei”, au spus sursele citate.
Cunoscutul iluzionist Leonard Iosefini a explicat, pentru Gândul, care este tehnica prin care ceasul de mâna unei persoane poate fi scos fără ca aceasta să simtă. „Este vorba despte tehnică și îndemânare. Pentru cineva priceput, nu ar trebui să dureze mai mult de trei sau patru secunde. În lumea maeștrilor în arta magiei se numește prestidigitație”, a spus Iosefini.
Artistul a explicat că scoaterea ceasului de la mână este un truc des folosit în timpul show-rilor interactive, la care participă și spectatori. Leonard Iosefini a explicat că, după ce persoanei alese din public i se distrage atenția, încheietura la care este prins ceasul de prinde, inițial, între degetul mare și degetul mic. Apoi, cu degetul mare se împinge cureaua din gaică, iar apoi se trage cu degetul mare până când iese acul. Apoi, cu o mișcare rapidă, ceasul este scos de pe mână înainte ca persoana respectivă să-și dea seama. „În mod sigur așa s-a întâmplat și în cazul domnului Olăroiu, dacă lucrurile au stat așa cum au fost descrise în presă”, a spus cunoscutul iluzionist.
De altfel, Leonard Iosefini a făcut, în exclusivitate pentru Gândul, și o demonstrație pe care a filmat-o cu telefonul mobil, Acesta a arătatat, pe viu, cum se aplică tehnica cu o singură mână, folosindu-se, în acest sens, de propriul său ceas.
Potrivit unor surse din anturajul antrenorului, acesta a fost abordat de doi bărbați, în cursul zilei de luni, în timp ce se afla alături de soția lui, la cumpărături. Sursele citate au precizat, pentru Gândul, că, fără să scoată o vorbă, unul dintre necunoscuți l-a bătut cu mâna pe umăr, iar al dolilea l-a luat în brațe, pentru numai câteva secunde.
Imediat după aceea, necunoscuții au plecat în fugă și au dispărut cu un scuter. Cosmin Olăroiu a realizat imediat că nu mai are ceasul la mână și a sunat imediat la numărul de urgență. Polițiștii italieni ar fi ajuns la fața locului în aproximativ două minute, dar hoții reușiseră deja să-și piardă urma.
Sursele citate au menționat că, deși au fost ridicate imgini surprinse de camerele de supraveghere, anchetatorii nu ar avea, deocamdată, nicio pistă, în condițiile în care românul nu a putut să ofere detalii care să conducă la identificarea făptașilor.
În plus, Olăroiu nu a apelat, cel puțin până acum, la sprijinul ofițerului de legătură român la Milano, trimis în Italia pentru a sprijini autoritățile în combaterea infracționalității românești și pentru a acorda sprijin românilor care ajung să fie victime ale unor infracțiuni, pe teritoriul Italiei.