Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca a anunțat că a reușit să cultive cu succes planta din care se extrage cel mai scump condiment din lume, șofranul.
„Am reușit să cultivăm cu succes Crocus sativus, planta ale cărei stigmate sunt folosite pentru a obține cel mai scump condiment din lume, șofranul.
Vino să descoperi această plantă fascinantă, o specie cultivată pe scară largă în Asia de Sud-Vest, dar originară din Grecia, care acum prosperă în condițiile de la Cluj!”, conform unui anunț publicat de Facebook, de Grădina Botanică din Cluj.
Șofranul este cel mai scump condiment din lume. 450 de grame costă între 500 și 5.000 de dolari, un kilogram ajungând și la 10.000 de euro.
Motivul pentru acest preț piperat este chiar metoda de recoltare, care necesită multă forță de muncă, iar producția devine deosebit de costisitoare.
Șofranul este recoltat manual din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de crocus de șofran. Termenul „șofran” se aplică structurilor sub formă de fir ale florii numite stigmat, scrie realitatea.net
Înflorirea și recoltarea filamentelor se realizează între lunile octombrie și noiembrie.
Florile, din care se obține stigmatul, se culeg în primele ore ale dimineții sau seara, când sunt puțin mai închise, recomandă specialiștii.
Cel mai probabil, șoferanul provine din Iran, unde este venerat pentru proprietățile sale medicale.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au consumat șofran pentru a-și crește libidoul, pentru a-și stimula starea de spirit și pentru a-și îmbunătăți memoria.
Este un antioxidant puternic, conținând o varietate impresionantă de compuși vegetali, care acționează ca antioxidanți, molecule care vă protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții remarcabili de șofran includ: crocin, crocetină, safranal și kaemferol.Crocina și crocetina sunt pigmenți carotenoizi reponsabili de culoarea roșie a șofranului. Compușii pot avea: proprietăți antidepresive, protejează celulele creierului, ameliorează inflamația, reduce apetitul, ajută la slăbire.
Safranal îi conferă șofranului gustul și aroma sa distinctă. Kaempferolul se găsește în petalele florilor de șofran și ajută la reducerea inflamației, având proprietăți anticancerigene și activitate antidepresivă, scrie Healthline.
Șofranul poate îmbunătăți starea de spirit și tratează depresia, fiind denumit „condimentul soarelui”.Administrarea a 30 mg de șofran pe zi a fost la fel de eficientă ca medicamentele consacrate antidepresie.
Mai mult, șofranul poate avea proprietăți de combatere a cancerului. Este bogat în antioxidanți, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi nocivi.În studii s-a demonstrat că șofranul și compușii săi ucid în mod selectiv celulele canceroase de colon sau le suprimă creșterea, „ocolind” celulele sănătoase. Acest efect se aplică și pielii, măduvei osoase, prostatei, plămânilor, sânului, colului uterin și mai multor alte celule canceroase.
De asemenea, crocina, principalul antioxidant din șofran poate face celulele canceroase mai sensibile la medicamentele pentru chimioterapie.Pe de altă parte, șofranul contribuie la tratarea simptomelor PMS (premenstruale). La femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, administrarea a 30 mg de șofran pe zi a fost mai eficientă decât un placebo în tratarea simptomelor PMS, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap, pofta și durerea.
Un alt studiu a constatat că simplul miros de șofran timp de 20 de minute a ajutat la reducerea simptomelor PMS, cum ar fi anxietatea și nivelurile scăzute de cortizol, hormonul stresului.
Nu în ultimă instanță, șofranul poate fi un afrodisiac desăvârșit. Administrarea a 30 mg de șofran zilnic timp de patru săptămâni a îmbunătățit semnificativ viața sexuală a unor bărbați, față de un placebo.
La femeile cu dorință sexuală scăzută, pe fondul administrării de antidepresive, 30 mg de șofran pe zi, timp de o lună, au redus durerea legată de actul sexual și au crescut dorința sexuală, în comparație cu un placebo.