Prima pagină » Actualitate » Locuințele din România, printre cele mai ieftine din Europa. De câte salarii are nevoie un român pentru o casă, comparativ cu alți europeni

Locuințele din România, printre cele mai ieftine din Europa. De câte salarii are nevoie un român pentru o casă, comparativ cu alți europeni

Locuințele din România, printre cele mai ieftine din Europa. De câte salarii are nevoie un român pentru o casă, comparativ cu alți europeni

Locuințele din România continuă să fie printre cele mai accesibile din Europa. Cluj-Napoca este orașul cel mai scump atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași, iar un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o locuință standard de 70 mp, conform unui studiu Deloitte.

România se află astfel pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 EUR/mp pentru o locuință nouă, în creștere de la 1.266 EUR/mp în 2021, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 27 de țări.

La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu 4.925 EUR/mp în 2022, urmată de Germania (4.800 EUR/mp), Franța (4.639 EUR/mp) și Norvegia (4.204 EUR/mp). Majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%).

România, pe locul al șaselea în clasamentul accesibilității spațiilor de locuit

Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 mp, ceea ce plasează țara noastră pe locul al șaselea în clasamentul accesibilității, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2). Țara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă, urmată de Cehia (13,3 salarii anuale brute).

Clasamentul orașelor europene cu cele mai scumpe locuințe este condus de Paris, cu un preț mediu de 14.622 EUR/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 EUR/mp) și Londra (9.163 EUR/mp). În România, cel mai scump oraș este Cluj-Napoca, cu 2.363 EUR/mp și o creștere de 21,8% față de anul anterior, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 EUR/mp. Astfel, țara noastră este printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depășește Roma, și Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

România, printre țările cu cele mai mici chirii

În ceea ce privește piața chiriilor, Dublin este cel mai scump oraș european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 EUR/mp. Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 EUR/mp, urmat de Oslo (28 EUR/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie țara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 EUR/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 EUR/mp. România se numără, de asemenea, printre țările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraș românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 EUR/mp, în timp ce chiriașii din București plătesc în medie 8,1 EUR/mp pe lună.

Ediția a 12-a a studiului Deloitte Property Index 2023 a analizat evoluția pieței imobiliare rezidențiale în anul 2022 în 27 de țări și 76 de orașe. Toate prețurile cuprinse în analiză sunt convertite în euro, pentru a obține rezultate comparabile.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Orașul din România în care o GARSONIERĂ de 31 de metri pătrați costă doar 2.900 de euro

Satul din România în care o casă se VINDE cu 5.000 de euro. Are și teren de 1.000 metri pătrați

Orașul din România în care un apartament de 4 camere se vinde cu 8.000 de EURO. Are 76 de metri pătrați

Autor
Cu o experiență de peste 10 de ani în presă, Ana Lungu a scris pe teme de actualitate, social, politică, a făcut anchete și reportaje și se află în echipa Gândul de șase luni. Absolventă de ... vezi toate articolele

Citește și