EXCLUSIV VIDEO | Zeci de locuitori ai cartierului Greenfield Băneasa au protestat la Primăria Sectorului 1. „Copiii mei au pături în mașină și dorm o oră și ceva până ajungem la grădiniță și la școală. Primarul Clotilde Armand nu ne respectă”

Publicat: 19 01. 2023, 21:13
Actualizat: 19 01. 2023, 21:16

Locuitorii cartierului Greenfield au protestat, joi, în fața sediului Primăriei Sectorului 1, după ce Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a decis închiderea accesului auto pe drumul forestier din Pădurea Băneasa spre București. Oamenii se plâng că le-a rămas o singură cale de acces către Capitală și, astfel, ajung să petreacă zilnic ore în șir în trafic pentru a reuși să iasă din complexul de apartamente. Protestatarii au spus că au venit să îi ceară primarului Clotilde Armand să le asigure ”o viață decentă”.

  • Dezvoltatorul imobiliar al cartierului Greenfield le-a promis locuitorilor nu mai puţin de trei căi de acces, care ar fi urmat să fie trecute cu titlu gratuit în domeniul public, însă nu s-a realizat nimic până acum.
  • Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a pus în executare o decizie judecătorească și a închis accesul pe drumul forestier din strada Vadul Moldovei.
  • În prezent, accesul din cartierul Greenfield către București se face doar prin Aleea Teișani, un drum cu o singură bandă pe sens, lucru care provoacă zilnic un blocaj de proporții în trafic.
  • Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost acuzată de reprezentanții PNL Sector 1 că a avut la dispoziție mai mulți ani pentru a cere preluarea drumului de acces către cartierul Greenfield, de la Romsilva, însă, din 2020, edilul refuză aplicarea legii și a unor hotărâri de Consiliu Local în vigoare.

Echipați cu vuvuzele și fluiere, zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de situația care îi afectează pe cei aproape 6.500 de locuitori ai cartierului Greenfield Băneasa.

„Deschideți drumul!”, „Vrem acces în București!” și „Izolați în București” sunt doar câteva dintre sloganurile scandate de protestatari, în timp ce pancartele lor erau marcate de mesaje precum: „Lupta dintre instituții = calvarul cetățeanului!”, „Plătim taxe în București, vrem acces în București!” și „Voturi acordate, promisiuni neonorate!”.

În urmă cu o săptămână, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a pus în executare o decizie judecătorească și a închis accesul pe drumul forestier din strada Vadul Moldovei. În prezent, accesul din cartierul Greenfield către București se face doar prin Aleea Teișani, un drum cu o singură bandă pe sens, lucru care provoacă zilnic un blocaj de proporții în trafic.

Organizatorul protestului susține că oamenii își doresc ca legea să fie respectată și să se redeschidă drumul blocat, iar primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, să le asculte doleanțele.

„Nu suntem de acord cu propunerea făcută aseară, la orele 22, de către USR, să se deschidă din nou, provizoriu, pentru cinci ani acest drum și după cinci ani, din nou, să ne regăsim aici, care om mai putea.

Ideea este că ne-am săturat să fim la mâna partidelor, ne-am săturat să fim la mâna tuturor aleșilor, așa cum sunt aleși. Nu ne interesează politica, vrem doar să plătim taxe în Sectorul 1, să ni se permită accesul în Sectorul 1”, a spus organizatorul manifestației.

Zeci de locuitori ai cartierului Greenfield Băneasa au protestat în fața Primăriei Sectorului 1 după închiderea drumului de acces către București

„Protestul nostru este doar un strigăt de ajutor”

Unul dintre administratorii complexului Greenfield, Cătălin Diaconescu, a spus că 1.800 de oameni au semnat petiția prin care se cere redeschiderea drumului blocat, care asigura accesul din Pădurea Băneasa spre București.

„Acest document, semnat de 1.800 de oameni, întărește protestul nostru de astăzi și arată că suntem o comunitate puternică și unită. Suntem determinați să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne face auziți. Îmi doresc foarte mult să ne audă și conducerea Primăriei Sectorului 1. Protestul nostru este doar un strigăt de ajutor. Dorim să manifestăm pașnic și să solicităm sprijinul doamnei primar și Primăriei Sector 1.

Iată ce solicităm prin petiția noastră, care va fi depusă și oficial la registratura Primăriei: solicităm plata taxei ca fiind ultimul element din scoaterea definitivă din fondul forestier. Plata taxelor către Romsilva trebuie achitată de Primăria Sectorului 1, așa cum rezultă atât din mandatul oferit de Consiliul General, cât și din documentele pe care le avem aici. Documentele noastre arată că Primăria Capitalei, mandatând Primăria Sector 1, a făcut demersuri către Romsilva”, a precizat administratorul complexului Greenfield.

„Și așa era vai de mama lui drumul ăla. L-a închis – așa cum era, cu gropi, cu hârtoape, vai mama lui – dar era o cale de acces. A închis și pentru biciclete, nici cu bicicleta nu se mai poate trece. Nu se mai poate așa, e bătaie de joc. Ne chinuim, dimineața, o oră jumătate, până ajungem în DN. Dacă am plecat la 05:00 dimineața, da, nu se mai stă la coadă, dar dacă plecăm la 06:30 – 07:00, e nenorocire. O oră – o oră și jumătate, nu e normal”, a spus un bărbat prezent la protest.

„6.000 de oameni cu o singură cale de acces – Teișani. 6.000 de oameni, un cartier numai cu tineri, cu copii mici, care stau ore întregi ca să-i ducă la școală și la grădiniță, și ei, la rândul lor, să își facă joburile. Nu vorbim de un cartier de zece case, vorbim de un cartier de 6.000 de oameni, o singură cale de acces. Numai minciuni, numai promisiuni. Suntem în 2023”, a spus o femeie.

„Ne-am strâns aici pentru că întâmpinăm aceeași problemă ca acum trei ani. S-a închis drumul Vadul Moldovei, singurul drum care ne permitea accesul direct în București. Greenfield este un cartier al Sectorului 1 și nu avem niciun acces, decât acest drum în București.

În acest moment, copiii noștri sunt foarte afectați. Sunt undeva la 3.000 – 4.000 de copii în Greenfield. În fiecare dimineață, pornim de la o oră nerezonabilă pentru ei, 7 fără un sfert – 7 fără 20, pentru a ajunge la școală, școala de care aparține Greenfield. Sunt stresați, sunt foarte obosiți și dorim, practic, pentru ei, în primul rând, redeschiderea acestei unice căi de acces în București, pentru Greenfield”, a spus o altă femeie.

Zeci de locuitori ai cartierului Greenfield Băneasa au protestat în fața Primăriei Sectorului 1 după închiderea drumului de acces către București

„Îi cerem primarului Clotilde Armand să ne asigure o viață decentă”

Întrebată de ce se află la protest, o femeie a răspuns că își dorește „să se deschidă drumul din pădure, care ne-a facilitat ducerea copiilor la grădiniță, la școală”.

”De când s-a închis, de acum o săptămână și ceva – deci sunt 10-11 zile de când s-a închis – până și cadrele didactice au observat, copiii sunt obosiți la școală. Dacă se întâmplă un accident pe DN1, noi ajungem târziu, copiii nu mai prind masa de dimineață la grădiniță. Copiii ajung târziu la școală, copiii mei au pături în mașină și dorm o oră – o oră și ceva până ajungem la grădiniță și la școală. Nu se poate așa ceva. Nu suntem noi vinovați pentru că au primit autorizații dezvoltatorii să construiască, fără să se gândească la căi de acces. Trebuie rezolvată chestia asta și noi suntem doar la mijloc”, a mai spus aceasta.

„Plus că dezvoltatorul a donat teren în schimbul celor 300 de metri de drum neasfaltat din Pădurea Băneasa. Donația s-a făcut, Primăria o are pe masă, dar trebuie să plătească acea taxă de 18.000 de lei, pe care nu vrea să o plătească”, a completat o altă femeie prezentă la protest.

„Protestăm pentru că au închis drumul. Nu este normal. Opt ani de zile au trecut de când stau în cartier. Drumul abia s-a deschis acum doi ani de zile și acum iar l-au închis. Au făcut tranșee, nu-i înțeleg… Își bat joc de niște oameni. Să înțeleagă tot Bucureștiul: n-avem unde să ne mutăm în altă parte. Unde să ne mutăm, în ce cartiere, în Drumul Taberei? Acolo stau oameni, n-avem unde. Bucureștiul este supraestimat. Trebuie să stăm și noi undeva, tot bucureșteni suntem”, a afirmat un bărbat.

„Viața noastră a fost dată peste cap datorită închiderii acestui drum și observ că doamna primar nu ne respectă sub nicio formă. Deci a venit… Adică n-a venit la discuții, deși suntem destui care încercăm să stăm de vorbă cu dumneai, nu s-o contestăm. Să-i cerem un lucru normal, să ne asigure o viață decentă”, a spus un bărbat.

În cele din urmă, administratorilor complexului li s-a permis accesul în sediul Primăriei Sectorului 1, pentru a purta discuții cu primarul Clotilde Armand.

Zeci de locuitori ai cartierului Greenfield Băneasa au protestat în fața Primăriei Sectorului 1 după închiderea drumului de acces către București

„Primarul Sectorului 1 refuză, de câțiva ani, să ducă la îndeplinire un mandat al Consiliului Local”

Consilierul local al Sectorului 1 din partea PNL, Daniel Ciungu, a explicat că primarul Clotilde Armand are mandat de la Consiliul Local încă din 2018 să preia drumul și să-l administreze, însă nu și l-a dus la îndeplinire nici până în prezent.

„Primarul Sectorului 1 refuză propriu-zis, de câțiva ani, să ducă la îndeplinire un mandat al Consiliului Local. E ca și cum premierul i-ar spune Parlamentului: legea asta nu vreau s-o implementez, că nu-mi place mie. Asta este situația în care se află lumea. Pentru oameni, în sine, în momentul de față, înseamnă 40 de minute – o oră în plus de stat în mașină, cu copii mici, ca să ajungă la DN1. De acolo, mai faci încă o jumătate de oră să ajungi la orice școală sau grădiniță din Sectorul 1.

În momentul de față, primarul Sectorului 1 are mandat de la Consiliul Local de ani de zile, din 2018, de altfel, să preia drumul și să-l administreze. Asta înseamnă preluare definitivă, nu temporară, cum au propus dânșii ieri, către Consiliul General. Vedem și dacă acea propunere este legală sau nu. Direcțiile juridice și patrimoniul din Primăria Capitalei vor vedea ce se întâmplă acolo.

Romsilva, în sine, a avizat totul la nivel intern. Din ianuarie 2022, ei sunt gata să dea drumul Capitalei, mai trebuie să-l ceară cineva și aici. Noi, din Partidul Național Liberal, am spus foarte clar: noi am votat pentru și atunci, în trecut, suntem și acum pentru. Am promis acest lucru cetățenilor din Grenfield, în 2020, și, mai important, și primarul, pe flyerele dânsei, a promis treaba asta, în 2020 celor din Greenfield și acum nu face acest lucru”, a declarat Daniel Ciungu.

Dezvoltatorul imobiliar al cartierului Greenfield le-a promis locuitorilor nu mai puţin de trei căi de acces, care ar fi urmat să fie trecute cu titlu gratuit în domeniul public, însă nu s-a realizat nimic până acum.

La finalul celor aproape două ore de discuții între administratorii complexului Greenfield și primarul Clotilde Armand, Cătălin Diaconescu a precizat că s-a găsit o soluție temporară. Potrivit acestuia, există posibilitatea ca, în maximum două săptămâni, Romsilva să deschidă respectivul drum, iar cele trei parcele de teren să fie declarate drum forestier, cu acces pentru riverani. Procesul ar putea dura, însă, câteva luni, timp în care oamenii vor fi nevoiți să stea în continuare în trafic.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Haos în cartierul Greenfield Băneasa, după blocarea accesului auto pe drumul forestier. „Oamenii își vor pierde locurile de muncă. Nimeni nu este nebun să stea o oră și jumătate în trafic pe un drum de trei minute”

EXCLUSIV | El este miliardarul care a construit controversatul cartier “Greenfield”! Gheorghe Iaciu deține un palat lângă Klaus Iohannis + CEO-ul îl apără: ”E ca și cum ți-am furat portofelul…”

PNL Sector 1, atac la adresa lui Clotilde Armand: „O simplă cerere. Și o plată de 80.000 lei pentru un drum. Nici măcar atât nu a vrut sa facă pentru locuitorii din cartierul Greenfield”