Locuitorii de pe malul Dunării sunt avertizați prin intermediul sirenelor în caz de inundații. Primarii caută spatii pentru posibile persoane evacuate

Publicat: 25 09. 2024, 19:43

Autoritățile se pregătesc în așteptarea debitelor crescute ale Dunării, după ce toate primăriile de pe malul fluviului au primit directive clare cu privire la ce să facă în cazul în care se va inunda zona. Aleșii caută și spații pentru a caza eventuale persoanele evacuate și testează sistemele de alarmare.

Toate primăriile de pe malul Dunării au primit directive clare azi. Comitetele pentru Situații de urgență au cerut sa pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente şi să fie pregătită.de asemenea sa caute spatii de cazare și să verifice sistemele de alarmare a populației.

„Noi suntem unul dintre punctele care în 2006 s a rupt Dunărea și cu siguranță suntem mult mai atenți ca ceilalți și verificam atât zonă în  care s a rupt. E exact ca la sudura, sudezi undeva și se rupe în alta parte”, spune Sorin Sandu, primarul din Călărași.

Acesta a postat un mesaj pe rețelele de socializare, în atenția localnicilor din Călărași – Dolj: „Azi, 25.09.2024, la ora 16.00, sirena electronică a primăriei va fi utilizată pentru circa 16 secunde, un singur semnal, în cadrul exercițiului de verificare a funcționării acesteia în caz de dezastre naturale. Într-o situație reală, în caz de inundații, semnalul constă în 5 sunete de câte 16 secunde, cu un interval de câte 10 secunde între acestea. Vă rugăm să comunicați tuturor cetățenilor care nu au acces la pagina socială sau la Internet, pentru a nu se crea panică și pentru a nu speria populația”.

Oamenii își amintesc ce momente de groaza au trăit atunci.

Dunărea în zona Bechet, Călărași, avea miercuri un debit de 5.900 de metri cubi pe secundă.