Locuitorii din Deltă și din Apuseni trebuie să plătească doar jumătate din facturile la energie electrică și gaze. Deși legea e veche de 26 de ani, autoritățile nu știu de ea
Persoanele care locuiesc în Delta Dunării sau în zona Munților Apuseni trebuie să plătească, potrivit legislației în vigoare, doar jumătate din facturile la energie electrică și gaze naturale.
Așa prevede o ordonanță promulgată în 1996, însă, cu toate acestea, nici oamenii, dar nici autoritățile locale nu sunt informați despre existența acesteia, iar cei mai mulți dintre ei nu au văzut niciodată vreo compensare la facturi.
Asta deși aplicarea acestei măsuri ar însemna un ajutor enorm pentru acești oameni.
Ordonanța de Guvern nr. 27 din 1996 prevede reducerea cu 50% a facturilor la energie electrică, gaze naturale și energie termică pentru persoanele cu domiciliul situat în localitățile de pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” și din unele localități din Munții Apuseni, mai exact municipiul Brad și 15 comune din județul Hunedoara.
Până recent, nici măcar autoritățile locale nu cunoșteau existența acestei prevederi legale, potrivit Antena3.
Autoritățile locale cer sprijinul Guvernului pentru aplicarea normelor legale
Recent, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a trimis o adresă către premierul Nicolae Ciucă și către Ministerul Energiei, prin care le solicită acestora să ia măsuri astfel încât prevederile legale în acest sens să fie respectate.
„Am adresat o scrisoare primului-ministru, Guvernului României, ministrului de resort. Fiindcă nu putem să tratăm cu superficialitate o lege. Dacă este lege să reducem energia cu 50% trebuie să o respectăm”, a declarat Nistor.
Mai toţi locuitorii din zonă sunt clienţii principalului furnizor de energie, care însă nu aplică reducerile, chiar dacă pe site sunt oferite detalii despre facilităţile stabilite prin lege.
PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale
Partidul Social Democrat (PSD) a transmis recent, printr-un comunicat de presă, că dorește reluarea discuțiilor în coaliție cu privire la reglementarea prețului la energie electrică și gaze naturale, argumentând că „realitatea economico-socială o impune”, după ce, în opinia PSD, liberalizarea pieței energiei a fost un eșec.
PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată, se arată în comunicatul de luni al social-democraților.