În Deltă vor fi adoptate măsuri speciale de avertizare a populației în contextul escaladării atacurilor aeriene asupra porturilor ucrainene de peste Dunăre, mai precis Reni și Izmail. Astfel, Ministerul Apărării va trebui să găsească mijloace de avertizare și adăpostire a populației din zonă, cu precădere în localitățile izolate cum ar fi Ceatalchioi. În zonele fără acoperire sau cu semnal slab GSM, unde nu funcționează RO-ALERT, locuitorii vor fi avertizați de patrule mobile, probabil cu megafoane, în momentul în care radarele și sateliții NATO vor detecta atacul iminent cu drone sau rachete.
Astfel, Ministerul Apărării va alerta în primul rând primarii și ISU Tulcea, în cazul acesta, prin radio unde nu e GSM, urmând ca autoritățile locale să ia măsuri de avertizare și protecție a locuitorilor.
În şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, de vineri, a fost adoptată o hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetăţenilor români aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina, anunță Guvernul.
Hotărârea ţine cont de evenimentele recente înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente şi repetate asupra porturilor ucrainene Reni şi Izmail, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România, se arată în comunicat.
Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată. În zonele comunicate se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.
În zonele fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, prevede hotărârea CNSU.
Puteți citi documentul integral AICI
Potrivit hotărârii adoptate de CNSU, al cărui președinte este premierul Ciolacu, zonele vulnerabile la atacurile Rusiei asupra Ucrainei, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire.
De asemenea va fi asigurată permanenţa la sediile autorităţilor publice locale, adică 24 din 24 de ore, și locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor instrui populația cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei, se arată în hotărârea CNSU.