În anii 1970 și 1980, milioane de case din lemn din întreaga lume, vechi și noi, au fost tratate cu substanțe despre care s-a aflat mai târziu că sunt cancerigene. Acum, o echipă de cercetători a descoperit o procedură care poate elimina pericolul, neutralizând pericolele.
Celele două substanțe periculoase – folosite ca insecticid, pesticid și dezinfectant pentru lemn – sunt lindanul și pentaclorofenolul, transmite publicația New Atlas. Între timp, aceste produse au fost eliminate în multe state, dar locuințele în care au fost aplicate îi pot îmbolnăvi de cancer pe locatarii lor.
Posibile soluții la această probleme sunt înlocuirea elementelor din lemn tratate cu aceste substanțe sau izolarea lor. Ambele proceduri sunt, însă, costisitoare. Căutând o alternativă, Institutul Fraunhofer din Germania a descoperit un proces numit CycloPlasma.
Într-o primă fază, un gel care conține chimicale non-toxice, numite ciclodextrine, este aplicat peste lemnul tratat cu substanțele periculoase. Gelul nu afectează structura și aparența lemnului, dar intră în pori, unde absoarbe și leagă moleculele de lindan și pentaclorofenol.
În cazul în care lemnul a fost tratat doar la exterior, lemnul poate fi spălat după ce a fost tratat cu gelul. Dacă lemnul a fost tratat profund, gelul trebuie lăsat aplicat.
Totodată, dacă au fost folosite substanțe de conservare în cantități foarte mari, gelul nu este suficient, iar un dispozitiv special este atârnat de tavan. Acesta atrage moleculele periculoase și generează plasmă care degradează chimic lindanul și pentaclorofenolul.
Tehnologia CycloPlasma este testată în podul unei mori istorice din Germania. Ulterior, produsul soluția urmează să ajungă în comerț.