Locul de basm din România cu doar 1.000 de locuitori și 100.000 de turiști! Străinii îl numesc „diamantul turistic” al țării noastre
Nu este pentru nimeni un secret că România are unele dintre cele mai frumoase peisaje din lume. Este cazul unei comune din munții Apuseni care atrage turiștii mai ceva ca un magnet, aici ajungând anual aproximativ 100.000 de turiști. Astfel, cei 1.000 de localnici au ajuns să trăiască de pe urma turismului.
Situată la mai puțin de 60 km de Cluj-Napoca, comuna Rimetea, din județul Alba, este o oază de liniște ce se ascunde în spatele piscurilor ascuțite ale Munților Apuseni. Totodată, satul este exemplul perfect că salvarea unui patrimoniu poate deveni motor de dezvoltare pentru localitățile mici.
Așezată la poalele masivului Piatra Secuiului, comuna Rimetea atrage ca un magnet atât turiști români, cât și străini. Cei care vin aici caută atmosfera liniștitoare a locurilor, dar și bucătăria tradițională, cel mai căutat fiind gulașul unguresc. Deși este o localitate cu doar 1000 de locuitori, Rimetea se laudă cu 43 de pensiuni.
Rimetea, satul magic din Ardeal unde soarele răsare de două ori
Comuna Rimetea este un veritabil paradis turistic, arhitectura rurală și peisajele mirifice creând o simbioză perfectă în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău. Însă, magia acestui loc nu se rezumă doar la aceste două lucruri. Turiștii care vizitează această zonă în primele luni de vară, pot observa un fenomen unic. În Rimetea, soarele „răsare” de două ori.
Fenomenul este unul cât se poate de real, nu este o iluzie optică, ci ține mai degrabă de relieful zonei. Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, lucru care generează acest fenomen și cucerește privirea turiștilor ce explorează zona în această perioadă a anului.
Abia când soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că a răsărit, la Rimetea. Dublul răsărit al soarelui are loc numai pe timp de vară, la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie, scrie știridecluj.ro.