Locul de o frumusețe aparte din România, interzis turiștilor. Nimeni nu are voie să îl viziteze!

Publicat: 03 10. 2023, 10:10
Actualizat: 03 10. 2023, 10:12

Există un loc în România, de o frumusețe aparte, însă deşi se află de peste două decenii în patrimoniul mondial UNESCO, este complet inaccesibil turiştilor.

Cetatea dacică Bănița din Hunedoara se află într-un loc considerat mult prea riscant pentru a fi propus ca obiectiv turistic.

Nu a fost amenajat niciun traseu de vizitare a sitului arheologic, poteca abruptă spre cetate nu este marcată corespunzător, astfel că turiștii se pot rătăci ușor și se pot pune în pericol din cauza pantei abrupte.

Cetatea dacică de la Bănița este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei. Cetatea se află în Bănița, Hunedoara și dateaza din timpul lui Burebista. A fost refăcuta sub regele Decebal și distrusă în 106, în timpul războaielor daco-romane.

Istoria cetății dacice Bănița

Cetatea Bănița se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Fortificațiile cuprind construcții cu scop militar: ziduri de incintă, turnuri, platforme de luptă, val de apărare.

Cetatea Băniţa a fost ridicată de daci ca avanpost pe una dintre rutele pe care romanii se puteau apropia, din sudul ţării, de Sarmizegetusa Regia.

”Cetatea prin poziţia ei strategică deosebit de favorabilă, era menită să controleze Valea Jiului şi Pasul Vulcan, iar la nevoie să bareze drumul unui duşman ce ar fi intenţionat să pătrundă dinspre sud în zona Munţilor Sebeşului. Fortificaţia de la Băniţa constă dintr-un val de pământ şi piatră, un zid de piatră locală şi ziduri de calcar fasonate”, informa istoricul Ion Horaţiu Crişan, scrie Adevărul.

Sarcina cetății era de a bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia. În incinta cetății a fost construit un turn de veghe, care înlesnea o observație satisfăcătoare a zonei. Au fost descoperite două ziduri, în stil murus dacicus, de mari dimensiuni.

În cetate se poate intra doar prin partea de nord-vest după un drum nemarcat greu de găsit de cei care nu cunosc locul. Cetatea dacică a fost cercetată arheologic în 1960-1961.

Foto: Captura video