Locul din România cu peisaje rupte din POVEȘTI. Peste 500.000 de turiști îl vizitează anual

Publicat: 07 11. 2024, 21:31

This browser does not support the video element.

În România frumoasă găsim peisaje parcă rupte din povești. Peste 500.000 de turiști, mulți din afara țării, vizitează Parcul Natural din Munții Apuseni în fiecare an. Și mulți dintre ei ajung aici în peșterile celebre deja în întreaga lume.

Cine vrea liniște și frumos poate merge oricând în Parcul Natural Apuseni. Sunt zone aici chair și pentru cei pasionați de citit în natură. Marele avantaj este faptul că traseele montane din parc sunt accesibile tuturor, indiferent de vârstă.

„Munții Apuseni, nefiind munți înalți, nefiind munți abrupți, gradul de dificultate a traseelor turistice din această zonă nu este unul foarte ridicat, cu excepția câtorva pasaje din zone carstice și de aceea este o zonă care se pretează foarte mult pentru turismul de familie.”

În plus, în inima munților Apuseni se ascund peste 1500 de peșteri, multe formate în urmă cu milioane de ani. Spre exemplu, în fiecare an, peste 100.000 de turiști vizitează Peștera Urșilor. Aici au fost găsite mai mult de 1500 de fragmente de oase și peste 140 de cranii ale unei specii de urs dispărut în urmă cu 20.000 de ani.

Despre Peștera Urșilor

Peștera Urșilor s-a format în urmă cu aproximativ patru milioane de ani. În Sala Lumânărilor sunt peste 200 de stalacmite pe metru pătrat.

„Urșii foloseau peștera pe post de casă, adăpost, pentru că în vremea respectivă iernile erau lungi, friguroase, veri scurte, umede, ploioase, și atunci își căutau condiții.

Trebuia să iasă să mănânce, mâncau în exterior. Nu mâncau și aduceau vânatul aici, deoarece nu sunt oase aparținând animalelor de pradă. Dar, după dentiție și din densitatea osoasă li s-a determinat alimentația. Au fost omnivori, dieta preponderant vegetariană”, a declarat ghidul peșterii.

Peștera a fost descoperită întâmplător, în 1975, când se lucra la o exploatare de marmură. Cinci ani mai târziu, a fost electrificată și deschisă publicului. Ca să se păstreze structura originală, în peșteră nu s-a intrat niciodată cu flacără deschisă.

„Există cam toate tipurile de formațiuni posibile și toate sunt comasate pe o distanță de aproximativ 500 de metri. Este o peșteră foarte lejeră pentru vizitatori.”, a declarat ghidul peșterii.

Vizitatorii nu au voie să atingă stalacmitele. În plus, administratorii parcului spun că obiceiul turiștilor de a arunca monede în diverse zone din peșteră pentru noroc este extrem de dăunător. Puținele animale care mai trăiau cândva aici au dispărut tocmai a acestui tip de poluare.

CITEȘTE ȘI:

Care este locul din România unde nu ai voie cu telefonul mobil în vacanță. „Le spunem turiștilor să-și închidă telefoanele”

Locul din România care se transformă total toamna. Se află la 360 de kilometri de București și turiștii se bucură, aici, de aerosoli naturali