Locul din ROMÂNIA pe care nu trebuie să-l ratezi. Este de o frumusețe unică

Publicat: 13 06. 2023, 20:09

În ultimii ani, tot mai mulți români preferă să plece din țară pentru a-și petrece concediul, însă e important să știm că, de multe ori, când facem acest lucru ratăm minunile pe care ni le poate oferi România.

Este și cazul atracțiilor turistice din Iași. Capitala Moldovei este recunoscută pentru istoria sa deosebită, dar și pentru frumoasele sale lăcașuri de cult.

Două mănăstiri amplasate pe colinele orașului atrag atenția oricărui turist care trece prin zonă. Luminate puternic în timpul nopții, lăcașurile de cult par că veghează asupra orașului, notează Adevărul.

Este vorba despre mănăstirile Cetățuia și Galata.

Mănăstirea Galata, cea mai veche clădire din Iași

Mulţi ieşeni şi nu numai au trecut pragul Mănăstirii Galata, însă nu mulţi ştiu unele detalii legate de această construcţie. Lăcaşul de cult, care poate fi observat din mai multe zone ale Iaşului, este cea mai veche clădire din municipiu.

Deşi multe persoane consideră că Biserica Armenească ar fi cea mai veche clădire din Iași, rămasă încă în picioare, această teorie a fost demontată de specialiştii Direcţiei de Cultură. Astfel, s-a stabilit că Mănăstirea Galata are o vechime de aproximativ 440 de ani.

Mănăstirea Galata, cu hramul Înălţarea Domnului, a fost atestată documentar în anii 1582-1583 şi a rămas, de atunci, în picioare. O lucrare de restaurare a avut loc în anii 1960, când s-a îndepărtat varul modern, care acoperea pictura originală.

Pe una dintre cele şapte coline ale Iaşului se află Mănăstirea Cetăţuia. Frumoasă şi impunătoare, aceasta poate fi observată din foarte multe zone ale oraşului Iaşi. În noaptea de Înviere, aceasta capătă un farmec aparte, foarte mulţi credincioşi urcând dealul pentru a spune o rugăciune şi pentru a lua Lumina Sfânta.

Fiind aşezată pe un deal înalt, din partea de sud a Iaşului, Mănăstirea oferă şi o frumoasă panoramă a oraşului. Construită la început ca un complex fortificat medieval, capabil să ofere domnitorului şi boierilor un reazem pentru o rezistenţă înarmată împotriva invadatorilor, Mănăstirea Cetăţuia, cu zidurile sale măcinate de timp, a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi.