Locul din România unde migranții sunt tratați omenește. Voluntarii le oferă ajutorul pe care ar trebui să-l primească de la autorități | VIDEO

Locul din România unde migranții sunt tratați omenește. Voluntarii le oferă ajutorul pe care ar trebui să-l primească de la autorități | VIDEO
Locul din România unde migranții sunt tratați omenește. Voluntarii le oferă ajutorul pe care ar trebui să-l primească de la autorități | VIDEO. Sursa foto: Captură YouTube
Publicat: 24/01/2021, 20:03

Din ce în ce mai mulți migranți ajung în Timișoara, iar situația lor este, de cele mai multe ori, una dezastruoasă.

Autoritățile par de multe ori depășite de situație, iar atunci devine cu atât mai importantă implicarea societății civile.

În fiecare zi, aproximativ 60 de migranți, majoritatea din Afganistan, primesc o masă caldă, haine și ajutor sanitar din partea unei biserici baptiste din județul Timiș, informează Adevărul.

La ora 20:00, migranții se adună pe terenul de sport de lângă biserică și stau la coadă pentru a primi singura masă caldă de care vor avea parte în acea zi.

Proiectul umanitar al bisericii Betel a început luna trecută.

„În fiecare seară oferim o mâncare caldă acestor migranţi, pe care i-am găsit pe străzi şi efectiv ne-a fost milă de ei. Pe lângă mâncare, le dăm un ceai fierbinte, ceva dulciuri, ceva fructe, să simtă şi ei că sunt oameni şi că cineva în ţara asta se ocupă de ei. Uneori îi găsim îmbrăcaţi foarte sumar, cu haine de vară. Aşa că le putem da o geacă, un pantalon termo, ceva ciorapi mai groşi, mănuşi şi căciuli. Prima dată au fost foarte reţinuţi, le-a fost teamă, apoi, când au văzut că suntem bine intenţionanţi, nu au mai fost probleme. Numărul lor variază. În general, vin între 30 şi 60 de persoane. Sunt donaţii pe care le fac membrii comunităţii, tot voluntarii de la biserică ajută la bucătărie”, a spus Ionică Olaru, coordonatorul acțiunii de la biserica Betel.

Cei mai mulți dintre migranți sunt adolescenți

Numărul migranților care ajung în Timișoara este din ce în ce mai mare, iar autoritățile par depășite de situație.

În afara celor care sunt obligați să stea în carantină timp de 14 zile, ceilalți migranți nu primesc niciun fel de ajutor de la statul român, fie că este vorba de cazare sau masă.

Migranții stau în grupuri compacte și de multe ori ocupă clădiri abandonate, pentru a avea unn acoperiș deasupra capului. De multe ori sunt chiar „vânați” de Poliția Locală, dar și de unii localnici, cu care intră deseori în conflict.

„Majoritatea migranţilor sunt adolescenţi. Am întâlnit şi copii de 12 ani. Vârsta cea mai mare este puţin peste 30 de ani, dar majoritatea sunt între 16 şi 18 ani. Pleacă de acasă pentru un trai mai bun şi din cauza problemelor din ţara lor. cei mai mulţi sunt din Afgansitan. Dar am întâlnit şi din Siria, Maroc şi Pakistan. Sunt speriaţi, sunt hăituiţi. Sunt de foarte multe zile pe drum, sunt plecaţi de luni de zile. Foarte mulţi sunt bolnavi. Am găsit cazuri în care pantofii nu mai aveau talpă, aveau hârtie sau pungă pe picioare în loc de ciorapi. Sunt probleme umanitare care se întâmplă sub ochii noştri. Noi nu am fost obişnuiţi cu ele, acum chiar se întâmplă şi nu putem să ne facem că nu le vedem. Facem ce putem, în limita posibilităţilor”, spune Dan Tanc, unul dintre responsabilii acțiunii umanitare.

Migranții se confruntă cu multe probleme, mai ales de ordin medical

Fiind pe drumuri de luni de zile și dormind în condiții improprii, mulți dintre migranți sunt plini de răni și suferă din cauza frigului.

În cadrul bisericii Betel activează mai mulți medici, printre ei numărându-se și un medic sirian, care reușește să se înțeleagă cu unii dintre refugiați.

„Un caz foarte interesant, într-o seară, era foarte frig, a venit un tânăr de până în 20 de ani. Avea o rană pe spate. Probabil că a avut o arsură. A şi fost operat apoi la Timişoara. Medicii au luat piele de pe pulpa piciorului şi i-au aplicat pe spate. A fost foarte mulţumit de cum a fost tratat”, a mai spus Dan Tanc.

„Am mers la o farmacie să cumpărăm medicamentele prescrise de doctori. Când am povestit celor de acolo pentru ce ne trebuie, unii au izbucnit în lacrimi. Doamna de la farmacie a spus că doreşte să plătească ea toate medicamentele pe care le-am luat. E o lucrare care ne umanizează, iar oamenii aceştia au nevoie de noi. Şi alţii au venit alături de noi, sunt mulţi care se implică. În fiecare seară, cam 20-30 la sută din ei sunt la noi”, spune și Florin Micicoi, un alt voluntar de la Betel.

Înainte să primească pachetul de mâncare, migranţii spun o rugăciune de mulţimire împreună cu cei de la Betel. Oamenii stau frumos la coadă, nimeni nu se înghesuie. Duminică seară, voluntarii au împărţit 63 de porţii de mâncare, notează Adevărul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?