Prima pagină » Actualitate » Locul din România unde oamenii TRĂIESC neobișnuit de mult. Secretul lui nea Gică, la 101 ani

Locul din România unde oamenii TRĂIESC neobișnuit de mult. Secretul lui nea Gică, la 101 ani

Locul din România unde oamenii TRĂIESC neobișnuit de mult. Secretul lui nea Gică, la 101 ani

Locul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult i-a intrigat pe cercetători. Secretul lui nea Gică, de exemplu, este, însă, unul simplu, la cei 101 ani ai săi.

O comună din Buzău este locul unui fenomen demn de cărțile de știință. Aici trăiesc 40 de oameni de peste 90 de ani, sănătoși tun, în ciuda vieții nu tocmai ușoare pe care au avut-o.

Ponderea lor, în totalul sătenilor, arată că la Mânzălești, sunt de patru ori mai mulți longevivi decât în restul României.

Secretele care îi țin în putere ar fi munca zilnică, traiul cumpătat și credința că toate necazurile sunt trecătoare.

10 pogoane de teren cu livezi, fânețe și pădure, o casă cu grădină, 3 grajduri, 2 șuri și un hambar, de toate are grijă nimeni altul decât Gică Baciu, în vârstă de 101 ani, cel mai vârstnic locuitor al comunei Mânzălești, potrivit stirileprotv.ro.

-Poftiţi încoace! Nu prea aud bine eu!

-Dar, în rest sunteţi foarte bine.

-Mă țiu bine, da….

Nea Gică are de toate! „N-am băut, n-am fumat…”

Nea Gică se trezește la 6 dimineața și își face de lucru prin grădină, chiar dacă a dat zăpada. Nu cumpără aproape nimic de la magazin.

Are cămara plină de conserve și dispune de carne și ouă proaspete.

Nea Gică nu are de gând să plece din vârful dealului. „Eu m-am păstrat bine pentru că n-am băut, n-am fumat, mi-am făcut treburile, de mâncat am mâncat bine. Vin pe la mine prieteni, bem câte o ţuică, facem câte un chef.”

Mânzălești, alături de Ikaria și Okinawa

Aflată pe Valea Slănicului, la poalele unui munte de sare, comuna Mânzălești se remarcă printr-un număr foarte mare de persoane longevive.

„Avem 40 de locuitori peste 90 de ani, ceea ce reprezintă un procent de 2%, foarte mare în comparaţie cu 0,5% care este procentul național”, a declarat Viorica Iancu, secretar la Primăria Mânzălești.

Fenomenul alătură Mânzăleștiul din Buzău altor cinci zone din lume cunoscute pentru longevitatea locuitorilor, cum ar fi Ikaria din Grecia sau Okinawa din Japonia.

Cei care trăiesc atât de mult au obiceiuri de viață sănătoase, fac mișcare, se alimentează corespunzător, sunt cumpătați, au vicii puține, sunt apropiați de familie și gestionează bine stresul.

O femeie din Mânzălești a împlinit recent 91 de ani, în timp ce alta, chiar dacă a suferit un AVC, așteaptă împlinirea vârstei de 102 ani.

Asociația Ținutul Buzăului dorește să aducă mai mulți turiști pe Valea Slănicului, pentru a învăța câte ceva despre echilibrul și hărnicia care le asigură longevitatea celor de aici, scrie sursa citată.

Sursa foto: Captură știrileprotv.ro

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele