Prima pagină » Actualitate » Locul SUPERB din România cunoscut de puțini turiști. Unde se află colțul de rai cu case vechi de sute de ani

Locul SUPERB din România cunoscut de puțini turiști. Unde se află colțul de rai cu case vechi de sute de ani

Locul SUPERB din România cunoscut de puțini turiști. Unde se află colțul de rai cu case vechi de sute de ani

Vreo 50 de suflete trăiesc în satul Izvoarele din Hunedoara, unul din cele mai pitorești sate din vestul României.

Satul Izvoarele este ascuns la poalele dealurilor care înconjoară Lacul Cinciș din Hunedoara.

Satul Izvoarele din Hunedoara datează încă de pe vremea Huniazilor, fiind atestat la mijlocul secolului al 15-lea, sub numele de Lingina.

Colțul de rai se află la 15 km de Hunedoara, lângă Lacul Cinciș și este unul din cele mai frumoase atracții turistice din regiune, scrie adevărul.ro.

Tocmai de aceea, recent, a fost inclus pe lista viitoarelor stațiuni de interes local.

Zona Lacului Cinciș, alături de satele învecinate Cinciș-Cerna și Izvoarele din comuna Teliucu Inferior îndeplinesc punctajul pentru a fi declarate stațiune turistică de interes local, transmite primarul comunei Teliucu inferior, Daniel Pupeză.

Satul Izvoarele din Hunedoara are case vechi de peste 100 de ani, solide, cu un farmec unic, de pe vremea când așezarea, spun sătenii, era una din cele mai prospere din zonă.

De la marginea lui, câteva drumuri forestiere urcă pe dealuri, unde pădurile ascund rămășițele altor sate arhaice, ca Mosoru, Țața, Curpeni și Brădet și coboară în Țara Hațegului, spre Mănăstirea Prislop.

Un localnic din satul Izvoarele din Hunedoara povestește că Ioan de Hunedoara ar fi avut moșia de unde pornea la vânătoare prin aceste ținuturi minunate.

În vale, Lacul Cinciș a înghițit vetrele satelor Cinciș și Cerna, de unde s-ar trage chiar familia lui Ioan de Hunedoara. Satul este foarte vechi, iar casa în care locuiește săteanul Rudolf Ungur a fost construită în anii 1800 și restaurată. Aici trăiau români, unguri și sași, mai spune acesta.

Lacul Cinciș a fost amenajat la începutul anilor 1960, pe Valea Cernei, la 2-3 km de satul Izvoarele din Hunedoara.

În 1962, construcția barajului Lacului Cinciș era în toi, iar aproape 1.000 de oameni din satele Cinciș și Cerna și din cătunele Baia Craiului, Moara Ungurului, Valea Ploștii și Bălana, în apropiere de satul Izvoarele, au fost nevoiți să își demoleze casele și să se mute pe dealul pe care a fost înființat satul Cinciș-Cerna.

Izvoarele, ferit de apele Cincișului

Vetrele satelor risipite pe Valea Cernei din Hunedoara au fost înghițite de puhoaie, bisericile au fost demolate sau părăsite, iar cimitirele au ajuns pe fundul apei.

Alte câteva sate și cătune aflate pe versanții care înconjoară Lacul Cinciș din Hunedoara, ca Grâne, Curpeni, Brădet, Mosoru, Mladin și Țața au dispărut și ele în deceniile următoare ori au rămas locuite de una, două familii.

Oamenii din Izvoarele au fost mai puțin afectați de amenajarea noului lac de acumulare, dar regimul lui Nicolae Ceaușescu a decis ca numele vechi al satului să fie înlocuit.

Satul învecinat Lacului Cinciș are farmecul de altădată. Multe case de cărămidă au mai bine de 100 de ani și nu au suferit modificări.

O biserică ortodoxă veche și una catolică, înființată în anii 1960 strâng în jurul lor credincioșii satului.

În satul Izvoarele din Huneoara, populația este îmbătrânită. Mulți vârstnici au muncit în minele de la Teliuc și Ghelari sau în Combinatul Siderurgic Hunedoara, iar agricultura și creșterea animalelor le-a ocupat timpul liber.

Multe din casele vechi au fost moștenite sau cumpărate cu timpul de familii mai tinere, care le folossc ca refugii de relaxare.

Sursa foto: YouTube

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele