Prima pagină » Actualitate » Locul superb din România pe care nu îl știu mulți. Are dimensiuni impresionante

Locul superb din România pe care nu îl știu mulți. Are dimensiuni impresionante

Locul superb din România pe care nu îl știu mulți. Are dimensiuni impresionante

România este lină de locuri absolut fabuloase, care îți taie repirația, fiind de o frumusețe aparte. 

Însă, multe dintre aceste locuri absolut superbe nu sunt cunoscute de către români sau prea puțin cunoscute. Un loc superb, de care puțină lume știe, este și peștera Unguru Mare din Defileul Crișului Repede.

Intrarea în peșteră, care are forma unui portal, se deschide în versantul stâng al râului Crișul Repede, în curbura formată între localităție Bălnaca și Șuncuiuș, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, pe malul stâng al râului, în locul numit ”Lunca bălnăcanilor”. Intrarea în peșteră se face pe un pod suspendat deasupra apelor Crișului Repede.

Aceasta se află la circa 2 ore distanță de condus din Cluj-Napoca.

Potrivit site-ului Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, peștera mai este cunoscută şi ca ”Peştera Ungurului” sau ”Peştera de la Bolhac”.

”Amplasată într-o zonă carstică de o frumuşeţe care te lasă fără cuvinte în faţa marelui sculptor, Natura, unde se dezvoltă adevărate sisteme carstice unele simple, altele pe mai multe etaje, şi unde au fost identificate şi cartate peste 100 de alte peşteri, Peştera Ungurului impresionează prin grandoarea spaţiului subteran şi prin încărcătura istorică a vestigiilor lăsate aici de strămoşi, peştera fiind locuită încă din neolitic. Peştera este menţionată pentru prima dată în 1921, de către E. Bokor, ulterior alţi geografi, speologi şi istorici desfăşurând aici cercetări”, potrivit CNIPT Bihor.

Foto: travelbihor.ro

Pereții peșterii sunt formați din lungi cristale de calcit, transparente, de forme piramidale. De asemenea, pe podeaua peșterii curge un pârâu ce are o caracteristică impresionantă: o culoare albicioasă care se datorează prezenței unui mineral rar – crisit.

În Peștera Unguru mare au mai fost decoperite urme ale locuirii oamenilor încă din perioada neolitică. Acolo au fost descoperite, printre altele, lame cioplite, dălţi meşteşugite din piatră cioplită şi şlefuită, fragmente din vase ceramice pictate sau obiecte din os, scrie monitoruldecluj.ro.

Citește și: LOCUL din România pe care trebuie să-l vezi neapărat. Este de o frumusețe rară

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele