Prima pagină » Actualitate » Locul turistic din România considerat „un PORTAL către alte lumi, păzit de balauri care scuipă foc”

Locul turistic din România considerat „un PORTAL către alte lumi, păzit de balauri care scuipă foc”

Locul turistic din România considerat „un PORTAL către alte lumi, păzit de balauri care scuipă foc”
Locul turistic din România considerat „un portal” către alte lumi, păzit de balauri care scuipă foc”

Apropierea verii ne face pe mulți dintre noi să ne planificăm concedii în străinătate, însă de puține ori ne gândim la frumusețile pe care le are de oferit România.

Este și cazul Lacului Știucilor, un lac natural alimentat de numeroase izvoare și care este situat în inima Ardealului.

Lacul se află lângă Gherla și mai este supranumit și „Delta Ardealului”, pentru că imită foarte bine atmosfera din Delta Dunării.

Aici puteți merge la pescuit, dar puteți și închiria bărci de agrement, pentru a vă bucura de frumusețea naturii chiar dacă nu doriți să pescuiți.

Este un lac natural de apa dulce si limpede, fiind alimentat de cateva paraie si de numeroase izvoare care-i asigura un volum de apa relativ constant.

Luciul de apă are o suprafață de 26 ha, iar adâncimea ajunge la cca. 10 m, fiind cel mai adânc lac dulce din țară. Stufărișul din jur (mai ales în amonte) ocupă aproximativ 120 ha. Astfel, lacul, împreună cu stufărișul ce-l înconjoară și cel dezvoltat pe văile afluente, constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede, notează stiridecluj.ro.

Toamna oferă un adevărat spectacol al naturii

Uneori, toamna, când apa se răcește brusc, viețuitoarele lacului se ridică la suprafață, pentru a suplini deficitul de oxigen din apă. Aceastăapariție” este însoțită de un puternic iz de sulf ce se degajă de pe fundul apei. Fenomenul durează câteva zile, prilej pentru vânătorii de mituri care se postează la pândă, așteptând ivirea vietăților monstruoase ce sălășluiesc în lac, notează sursa citată. Pe lângă faptul lacul oferă doritorilor posibilitatea de a-și satisface placerea de a pescui, în zonă sunt premise drumețiile, observarea pasărilor (exista turnuri de observare) și campingul.

Lacul oferă un loc de popas pentru păsările migratoare de baltă. În această rezervație naturală au fost identificate peste 100 de tipuri de păsări, dintre care unele foarte rar întâlnite în Europa. Zona Lacul Știucii este rezervație naturală pentru stufărișul din împrejurimi unde trăiesc multe păsări și animale de excepție, unele necatalogate încă.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele