Se apropie minivacanța de 1 Mai, iar mulți români fac planuri unde să evadeze și caută locuri care merită vizitate.
Avem o țară frumoasă, iar pentru cei care aleg să rămână „acasă” de 1 Mai, iată câteva dintre cele mai frumoase locuri care merită vizitate.
Vorbim, evident, despre zone mai puțin frecventate de turiști, dar care oferă tot confortul necesar unei șederi de neuitat. Și, poate, ceva în plus…
Măgura, nu departe de Brașov, se află în inima masivului Piatra Craiului, aproape de cunoscuta zonă Bran-Moeciu.
În satul Măgura, oamenii încă păstrează un stil de viață pastoral și arhaic, ceea ce face din micuța localitate destinația ideală pentru iubitorii de escapade montane.
Turiștii au oportunitatea să viziteze și câteva obiective din împrejurimi, precum Mânăstirea Sfânta Treime, Peștera Liliecilor (din satul Peștera), culoarul Bran-Rucăr și Prăpăstiile Zărneștilor. Asta, ca să nu pomenim obiectivele cele mai populare și aflate nu foarte departe – Cetatea Râșnov și mai ales Castelul Bran.
Satul Mălâncrav este amplasat într-un peisaj de vis, chiar în inima Transilvaniei. Se spune că este localitatea cu cea mai mare populație săsească din regiune.
Istoria Mălâncravului trece de 700 de ani, iar biserica fortificată și conacul Apafi stau mărturii vii ale poveștilor și evenimentelor seculare.
Aici, turiștii pot lua parte la activitățile diverselor ateliere meșteșugărești. Astfel, vor deprinde modalități tradiționale de țesut, arta gătitului, tehnici de tâmplărie etc.
Hoghilag este sat săsesc absolut încântător, cunoscut și ca „Țara tuberozelor”. Această plantă erbacee originară din Mexic și utilizată în industria de parfumuri a devenit un simbol al satului Hoghilag.
Ca-n toate satele săsești, și la Highilag casele sunt aliniate de-a lungul drumului principal, iar biserica, o fortificație gotică, stă în centrul localității.
Arieșeni este un sat situat la o altitudine de 950 de metri și reprezintă punctul de plecare pentru aproape toate traseele din Munții Apuseni. Arieșeni are căutare nu doar vara, ci și pe timpul iernii, când turiști iau cu asalt zona pentru peisajele mirifice și pârtia Vârtop.
În minivacanța de 1 Mai, la Arieșeni poți călări sau merge cu bicicleta în drumeții, admirând una dintre cele mai sălbatice și, totodată, frumoase zone din Europa.
Iar dacă tot ai ajuns la Arieșeni, te poți abate nu mai mult de 15 km pentru a vizita Ghețarul de la Scărișoara, fenomen carstic unic în România.
Colibița este, probabil, cel mai frumos lac de acumulare din România. Satul cu același nume te așteaptă cu liniștea după care orice orășean tânjește, dar și cu peisaje de vis, căci localitatea Colibița este amplasată într-o zonă sălbatică din Munții Călimani.
În Colibița poți face rafting sau întreceri cu caiacul, ca și schi nautic, de altfel. Iar drumețiile pe trasee bine stabilite sunt de neratat.
Satul Colibița este la nu mai mult de 30 de minute de mers cu mașina de Bistrița și la doar 20 km de castelul lui Dracula din Pasul Tihuța.
Șinca Veche este un sat cu o istorie aparte, pe care este bine să o descoperi vizitând zona.
Mănăstirea de aici este situată lângă Dealurile Pleșu, județul Brașov. Legenda spune că ar fi fost cioplită complet în piatră acum câteva mii de ani, pe vremea dacilor sau chiar înaintea lor. Are două altare și nouă camere în care sunt așezate statui bizare, precum simbolul Yin-Yang sau steaua lui David.
Razele Soarelor pătrund în interior și fac să strălucească altarul.
Am lăsat pentru finalul articolului Gura Portiței, stațiune turistică așezată ca un hotar între Marea Neagră și Delta Dunării.
Drumul cu mașina spre Gura Portiței se oprește în Jurilovca, iar de acolo se continuă cu o navă de pasageri sau o barcă motorizată.
După ce ai traversat apele Goloviței, ajungi în Gura Portiței, locul ideal în care să te bucuri de aer curat, pace și natură. Într-o parte te îmbie Marea Neagră, în cealaltă, Delta.