Los Angeles, imagini APOCALIPTICE! Casele vedetelor de la Hollywood, făcute scrum, pompierii nu fac față flăcărilor!
Incendiul violent izbucnit în Pacific Palisades, zonă rezidențială a Los Angelesului, s-a răspândit pe kilometri întregi. Autoritățile americane vorbesc despre cel mai puternic incendiu din istoria regiunii. Președintele Joe Biden și-a anulat, în ultimul moment, o vizită în Europa pentru a coordona, de la fața locului, operațiunile de salvare.
Autoritățile au evacuat centrul cartierului istoric Hollywood, amenințat de incendiu. Flăcările au ajuns la doar câteva sute de metri de legendarul Hollywood Boulevard.
1500 de clădiri, distruse de flăcări
„Amenințare imediată la adresa vieții! Acesta este un ordin legal de a pleca ACUM! Zona este legal interzisă publicului!”, au indicat pompierii din Los Angeles, alături de o hartă care arată secțiuni din faimosul cartier al industriei cinematografice.
Cel puțin cinci persoane au murit în incendiile puternice care au cuprins, începând de marți, 7 ianuarie, și zona rezidențială Pacific Palisades, din Los Angeles. Vânturile puternice au dus focul până pe dealurile de la Hollywood.
Aproximativ 1.500 de clădiri au fost distruse și peste 100.000 de locuitori ai metropolei de pe Coasta de Vest au fost forțați să fugă fin fața flăcărilor.
Iar bilanțul s-ar putea înrăutăți în continuare, potrivit autorităților americane.
„Vânturi de forța unui uragan”
Los Angeles este măturat de „vânturi puternice, de forța unui uragan, combinate cu condiții extrem de uscate”, după cum a declarat primarul Karen Bass. Rafalele, care uneori au suflat cu până la 160 km/h, au transportat jarul la kilometri depărtare.
Primul incendiu a izbucnit pe dealurile din cartierul de lux Pacific Palisades, plin de staruri ale cinematografiei, care locuiesc în vile de mai multe milioane de dolari. De atunci, focarele s-au înmulțit și adesea explodează foarte repede, în intervalul de câteva minute.
După văile San Fernando și Altadena, un nou incendiu a izbucnit în Hollywood Hills, la doar câteva sute de metri de celebrul Hollywood Boulevard, plin cu stele.
Imaginile filmate din elicopter arată că artera s-a umplut rapid de șoferi stresați care încercau să plece din oraș, dar erau blocați în ambuteiaje.
„Nu avem suficienți pompieri în comitatul Los Angeles pentru a face față acestei situații”, a reacționat șeful salvatorilor, Anthony Marrone.
Clădiri în flăcări și case în cenușă
Altadena, situată la nord de Los Angeles, arată ca o zonă recent bombardată, cu clădiri încă în flăcări și case reduse în cenușă.
Șuvoaie groase de fum negru se ridică deasupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Statele Unite, cu un miros acru de ars în aer. Vânturile reprezintă un „pericol mortal”, potrivit serviciilor meteorologice.
Rezidenții au fost îndemnați de autorități să economisească apa, deoarece trei rezervoare care alimentau hidranți de incendiu au fost golite în lupta împotriva flăcărilor din Pacific Palisades.
„Combaterea acestor incendii cu sistemele de apă urbane este o adevărată provocare”, a subliniat șeful departamentului municipal de apă și energie (LADWP), Janisse Quinones.
Pe lângă vânturi, meteorologul Daniel Swain indică „lipsa ploii și căldura anormală și seceta din ultimele șase luni” pentru a explica aceste dezastre.
Casele vedetelor, făcute scrum
Printre celebritățile care stau în zona Pacific Palisades se numără și Ben Affleck, superstarul cinematografiei americane.
De asemenea, se știe că în ultimii ani s-au mutat în Pacific Palisades actorii Tom Hanks, Rita Wilson, Reese Witherspoon, Bradley Cooper, James Woods, Matt Damon, Adam Sandler, Jennifer Aniston, Jamie Lee Curtis, Steven Spielberg, Billy Crystal și Mandy Moore.
Tot aici locuiește și Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite.
Billy Crystal şi soţia sa, Janice, au povestit că și-au pierdut casa în incendiile devastatoare din L.A:
„Janice şi cu mine am locuit în casa noastră din 1979 încoace. Ne-am crescut copiii şi nepoţii aici. Fiecare centimetru din casa noastră a fost umplut cu dragoste. Amintiri frumoase care nu pot fi luate. Avem inima frântă, desigur, dar cu dragostea copiilor şi a prietenilor noştri vom trece peste asta”.
Și Mandy Moore şi-a pierdut casa, ridicată cartierul Altadena, de lângă Pasadena, în incendiile puternice.
„Sincer, sunt în stare de şoc pentru tot ce s-a pierdut! Şcoala copiilor mei a dispărut… restaurantele noastre preferate. Atât de mulţi prieteni şi persoane dragi au pierdut totul!”, a scris actriţa pe Instagram.
Printre alte nume mari care deja au părăsit zona din cauza flăcărilor se numără James Woods, Steve Guttenberg, dar și Eugene Levi, vedeta din „Schitts Creek”.
Bilanțul autorităților: cel puțin 5 morți și peste 130.000 de evacuați
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că cinci persoane și-au pierdut viața și se așteaptă ca numărul victimelor să crească. Peste 130.000 de oameni sunt evacuați.
Printre incendiile principale care afectează comitatul Los Angeles se numără Palisades Fire, considerat cel mai distructiv din istoria regiunii, cu peste 15.800 de acri arși și 1.000 de structuri distruse. Focul este complet necontrolat, iar aici mai bine de 60.000 de oameni au fost, deja, evacuați.
Eaton Fire se extinde rapid în zona Altadena, afectând 10.600 de acri și amenințând peste 13.000 de clădiri, scena fiind descrisă de CNN drept „suprarealistă”, cu aproximativ 70.000 de persoane evacuate.
Sunset Fire a izbucnit miercuri seara în Hollywood Hills, în apropiere de Runyon Canyon, iar evacuările obligatorii vizează perimetrul format de Laurel Canyon Boulevard, Mulholland Drive, Freeway 101 și Hollywood Boulevard.
Hurst Fire a afectat 700 de acri, fiind combătut de 260 de pompieri mobilizați. Lidia Fire, situat în apropiere de Acton, a devastat peste 340 de acri. Woodley Fire a fost controlat după ce a ars aproximativ 30 de acri.
Autoritățile au confirmat că toate școlile din Districtul Școlar Los Angeles, al doilea cel mai mare din SUA, vor fi închise joi, 9 ianuarie, din cauza riscurilor ridicate.
Copacii și vegetația din jurul celebrei vile „Getty” au ars, dar structura și colecțiile sale de antichități romane și grecești au fost salvate, a anunțat muzeul pe rețeaua de socializare X.
Peste 39.600 de locuințe au rămas fără electricitate.
Vânturi calde din Santa Ana, tipice iernii din California, urmează să sufle cu până la 100 de km/h în regiune, potrivit Serviciului Meteorologic al SUA (NWS), suficient pentru a împrăștia flăcările și pentru a reprezenta „un pericol de moarte”.
Biden și-a anulat vizita la Roma
Președintele Joe Biden și-a anulat o vizită în Italia programată între 9 și 12 ianuarie din cauza prăpădului din Los Angeles.
De altfel, liderul SUA a și ajuns miercuri la Los Angeles.
Casa Albă a anunțat că președintele „a luat decizia de a-și anula viitoarea călătorie în Italia pentru a se concentra asupra gestionării întregului răspuns federal în zilele următoare”.
Miercuri, el a vizitat o cazarmă din Santa Monica, unde s-a întâlnit cu forțele de ordine, pompierii și echipele de intervenție de urgență și a aprobat declararea stării de dezastru major (stare de urgență) pentru California.
În acest sens, au fost deblocate ajutoare federale pentru a facilita lupta împotriva flăcărilor.
În prezent, patru adăposturi de urgență sunt funcționale, oferind refugiu pentru aproximativ 500 de evacuați, în timp ce autoritățile avertizează locuitorii să rămână vigilenți, deoarece condițiile pot evolua imprevizibil.
Guvernatorul Californiei a mobilizat peste 7.500 de pompieri și personal de intervenție, subliniind că toate resursele disponibile sunt folosite pentru a proteja comunitățile afectate.
CITEȘTE ȘI:
Două orașe din California, evacuate din cauza unui incendiu masiv