PSD a contestat la CCR legea privind desființarea Institutului Revoluției Române. CCR urmează să discute pe 24 martie 2021 sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de Grupul senatorial al PSD.
Senatul României a votat luni desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte al țării, Ion Iliescu, cu 84 de voturi „pentru” și 54 „împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.
Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce forma trimisă la promulgare cu titlul „Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis, scrie HotNews.ro.
„Principiul simplu e că orice desființare e neavenită dacă poți să transformi, să faci lucrurile mai aproape de dorințele societății. Desființarea duce spre un talibanism politic care nu ar trebui să se regăsească în societatea românească de acum”, a precizat Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD, în cadrul dezbaterilor de luni din plenul Senatului.
Guvernul argumentează, în OUG care desființează IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. Institutul a propagat în spațiul public interpretări care s-au contrapus cu ancheta în „Dosarul Revoluției”.
„Având în vedere că activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înființarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condițiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțe, încă de la început activitatea instituției a fost finanțat de la bugetul de stat aproape în totalitate”, arată ordonanța de urgență adoptată, în 2019, de Executiv.