Prima pagină » Actualitate » „Lovitură de teatru” în dosarul CNSAS – Viorel Cataramă: „Nu a fost nici colaborator, nici informator al Securității”

„Lovitură de teatru” în dosarul CNSAS – Viorel Cataramă: „Nu a fost nici colaborator, nici informator al Securității”

„Lovitură de teatru” în dosarul CNSAS - Viorel Cataramă: „Nu a fost nici colaborator, nici informator al Securității”
„Lovitură de teatru” în dosarul la CNSAS al lui Viorel Cataramă: „Nu a fost nici colaborator, nici informator al Securității”

Reprezentantul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a declarat, miercuri, în fața instanței de judecată, că omul de afaceri Viorel Cataramă nu a fost nici colaborator, nici informator al Securității, ci doar a dat note informative către Întreprinderea de Comerț Exterior „Tehnoforestexport”.

Mărturia vine în urma procesului desfășurat din 2019, când Viorel Cataramă a primit o adeverință de la CNSAS, care nu i-a atribuit calitatea de colaborator sau lucrător al Securității, dar a menționat că acesta a dat note informative când lucra la ICE „Tehnoforestexport”.

Viorel Cataramă a atacat documentul CNSAS în instanță, iar procesul a fost amânat până pe data de 18 mai, când Curtea de Apel București se va pronunța în această chestiune.

Pe 8 februarie 2023, Viorel Cataramă a fost audiat în cadrul procesului său, unde nu a negat niciodată faptul că ar fi dat note informative, ci a susținut că nu a fost o „sursă”, nu a semnat niciun angajament cu Securitatea și nu a avut un „dosar de rețea”.

În data de 20 mai 2020, acțiunea lui Viorel Cataramă a fost respinsă de Curtea de Apel ca fiind lipsită de interes, dar dosarul a ajuns la Înalta Curte, care a hotărât să rejudece cauza.

Ce înseamnă a fi „colaborator” sau „informator” conform legii din România?

„Persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

În vremea regimul comunist, nu existau firme private și exporturile erau realizate prin intermediul întreprinderilor de comerț exterior, care erau subordonate Securității.

Cataramă este nemulțumit de faptul că Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut publice notele informative pe care le-a semnat în trecut, unele cu numele său real, altele cu pseudonim.

El susține că acestea din urmă nu îi aparțin. Notele, semnate cu numele „Viorel Cataramă”, „W”, „Viorel” sau „Voicu”, conțin detalii precise despre negocierile cu partenerii străini ai firmei sale, ICE „Tehnoforestexport”, și oferă descrieri ale acestora, cum ar fi unul care era bețiv sau altul care era mare amator de obiecte de artă.

Sursa: inpolitics.ro

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele