Lovitură de teatru în dosarul polițistului acuzat că l-a omorât pe hoțul care a jefuit-o pe consiliera lui Iohannis. Ce au făcut, de fapt, polițiștii

Publicat: 12 03. 2024, 07:00

Ancheta în cazul polițistului care l-a împușcat mortal pe hoțul suspectat că i-a spart casa consilierei prezidențiale Delia Dinu a fost redeschisă, după ce, inițial, dosarul fusese clasat de procurorii ilfoveni. Procurorii Parchetului General, care au preluat cercetările, suspectează faptul că agentul nu ar fi folosit armamentul în mod legal, iar unii dintre colegii săi ar fi mințit ca să-l acopere.  

O grupare de hoți specializată în spargerea vilelor de lux dădea, spre sfârșitul lui 2018, bătăi de cap serioase polițiștilor ilfoveni. Mai mult, de Ziua Națională, răufăcătorii ar fi jefuit și locuința consilierei lui Klaus Iohannis, Delia Dinu.

Ulterior, principalii suspecți au fost identificați, iar polițiștii au pus la cale o acțiune pentru prinderea lor.

Filați în permanență, hoții au fost surprinși în flagrant la data de 5 februarie 2019. Din cauza unor erori de organizare, acțiunea a degenerat. Din declarațiile date de polițiști în fața procurorilor reiese că hoții, trei la număr, au reușit, într-o primă fază, să fugă cu o mașină Alfa Romeo și să ocolească inclusiv o autospecială a Poliției Rutiere care ar fi trebuit să le blocheze drumul.

Doi hoți au fost împușcați

După ce și-au lovit mașina, cei trei bărbați au fugit pe un câmp, iar doi dintre ei au fost împușcați în picioare de un agent de poliție. Din cauza pierderii masive de sânge, unul a murit, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov au deschis un dosar penal care privea o posibilă faptă de omor.

Potrivit legii, polițiștii pot face uz de armă numai atunci când viața le este pusă în pericol, ori persoana care nu se supune somațiilor a comis o infracțiune cu violență.

După ce au audiat părțile implicate, procurorii au clasat dosarul în condițiile în care, la o a doua audiere, unul dintre polițiști au menționat că, atunci când au încercat să scape cu fuga, șoferul a încercat să lovească autospeciala de Poliție Rutieră care trebuia să le blocheze drumul. Drept urmare, s-a considerat că acest gest presupune o infracțiune de ultraj împotriva polițiștilor, argument suficient ca ancheta să fie închisă.

Familia celui decedat a atacat decizia de clasare la Tribunalul Ilfov, în condițiile în care dosarul conținea declarații contradictorii, iar gestul polițistului care tras mai multe focuri de armă a fost considerat „unul excesiv, grevat de un caracter mai mult justițiar decât judiciar, acesta trăgând numeroase focuri de armă în scopul de a reprima, mai mult chiar decât a prinde”.

Mai mult, în plângerea împotriva ordonanței de clasare, avocatul Irinel Samoilă, care reprezintă familia victimei, a arătat că, de fapt, infracțiunea de ultraj nu a avut niciodată loc și a fost folosită doar pentru a da un aspect de legalitate uzului de armă.

Polițistul rutier susține că hoții au vrut să-l calce cu mașina

De altfel, sigurul care susține că s-ar fi încercat lovirea sa intenționată de către șoferul autoturismului în care se aflau hoții este D. G. polițistul rutier care ar fi trebuit să le blocheze drumul. Acesta a spus că șoferul ar fi virat către el și ar fi încercat să-l accidenteze, când, de fapt, restul martorilor, care sunt tot polițiști, au afirmat faptul că mașina Afla Romeo a trecut printre autospeciala de Poliție Rutieră și un șanț de la marginea drumului.

„Martorul Florin D. (n.r. polițist în cadrul SAS Ilfov), persoană ce, deși a avut o implicare directă în evenimente, are totuși o poziție extrem de obiectivă. Acesta afirmă faptul că «… autospeciala poliției de la circulație a pornit semnalele acustice și luminoase și a continuat să circule în direcția autoturismului Alfa Romeo, iar acesta a accelerat și a mai circulat pe carosabil aproximativ 200 de metri, iar apoi au făcut stânga pe câmp».

Rezultă așadar, din nou, că cele două vehicule nici măcar nu s-au apropiat suficient, astfel încât să se fi putut produce o eventuală lovire a polițistului, declarație ce se coroborează întru totul cu cele antereferite, în totală antiteză cu cele relatate de către numitul D. G.”, se mai arată în documentul citat.

Ca urmare, ordonanța de clasare a fost desființată, iar dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde cercetările sunt continuate pentru infracțiunea de lovituri cauzatoare de moarte, în condițiile în care apărătorul familiei victimei a considerat că fapta comisă de polițist nu se poate încadra la omor, deoarece, în mod evident, polițistul a încercat doar să-l rănească pe bărbat, întrucât, așa cum el însuși ar fi mărturisit, nu putea să-l prindă.

Cum a murit spărgătorul Prințu

După ce automobilul s-a izbit de un obstacol, suspecții au coborât și au luat-o la fugă, iar, în timpul urmăririi, unul dintre polițiști a tras către fugari. Inițial, a tras trei focuri de avertisment.

Deși a fost rănit la picior, unul dintre suspecți a continuat să alerge, lucru care i-a agravat hemoragia. Pentru că polițistul care a tras nu a continuat să-l urmărească, deși văzuse că l-a nimerit, tovarășii săi au improvizat un garou, dintr-un șiret pe care i l-au legat sub rană. Pentru că rănitului i s-a făcut rău, complicii l-au abandonat.

Deoarece pierduse deja foarte mult sânge, Prințu, căci așa era cunoscut în lumea hoților tânărul de 21 se ani, a murit la spital.

Totuși, Prințu nu a mai supraviețuit decât câteva ore, după care a fost declarat decedat pentru a doua oară.

Totodată, cel de-al doilea bărbat împușcat de polițist a decis să nu depună plângere, astfel că incidentul nu face obiectul niciunui dosar de natură penală.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Legendarul spărgător „Oache din Damache” s-a spânzurat din dragoste. Ce a scris în biletul de adio faimosul infractor ilfovean

Detalii uluitoare ale jafului din casa fostului ofițer SRI, din Voluntari. Cine i-a forțat pe hoți să arunce pistolul în lacul Pantelimon