Chiar și după ce statul elvețian a intervenit și a salvat banca, pentru Credit Suisse continuă problemele. Consorțiul care controlează acum instituția, Credit Suisse Group AG, a anunţat luni, 24 aprilie, că în primul trimestru din acest an a înregistrat ieşiri nete de 61 miliarde de franci elveţieni (aproape 69 de miliarde de dolari) din fondurile pe care le gestionează.
Tendinţa a continuat chiar şi după ce s-a anunțat oficial salvarea acestei bănci, a cărei vechime este de 167 de ani.
„Aceste ieşiri au fost moderate, dar tendinţa nu se modificase la 24 aprilie 2023”, a informat grupul bancar, potrivit Financial Times.
Banca elvețiană s-a confruntat cu retrageri semnificative de numerar în primul trimestru din 2023. În același timp, depozitele care au ajuns la scadenţă nu au mai fost reînnoite. Astfel, Credit Suisse a pierdut în primele luni ale acestui an active de 69 de miliarde de dolari.
Activele totale gestionate de Credit Suisse au scăzut la 502,5 miliarde de franci elveţieni (conform datelor înregistrate la 31 martie 2023), faţă de un nivel de 707 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2022.
Clienţii Credit Suisse au început să retragă rapid bani după turbulenţele provocate de colapsul mai multor bănci americane, în frunte cu Silicon Valley Bank şi Signature Bank.
Astfel, în martie, colosul UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. Întreaga piață financiară, de la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, a salutat această afacere, în contextul în care cu toții se temeau de o prăbușire ireversibilă a sistemului bancar.
Este prima salvare a unei bănci atât de puternice de la criza financiară din 2008. În contextul actual, tranzacţia presupune riscuri uriaşe de integrare pentru UBS. Analiştii apreciază că ambele bănci ar putea pierde clienţi, în special pe cei bogaţi, care au conturi la ambii creditori şi care acum doresc să-şi minimizeze riscurile.
„Magnitudinea pierderilor şi a ieşirilor este alarmantă. Mai sunt multe de aşteptat. Pur şi simplu, chiar dacă UBS reuşeşte să elimine costuri de 8 miliarde de franci elveţieni până în 2027, traiectoria veniturilor este atât de afectată încât afacerea ar putea rămâne o povară pentru rezultatele operaţionale ale UBS, dacă nu se anunţă un plan de restructurare bine elaborat”, a declarat Thomas Hallett, analist la Keefe, Bruyette & Woods.