Proprietarii de trotinete vor fi obligați, de la anul, să aibă poliță de asigurare. Autoritatea care supraveghează piața de asigurări va aplica o directivă europeană deja aprobată.
Totul în contextul în care în România au avut loc peste 300 de accidente în care au fost implicate trotinete, în ultimii trei ani, scrie Digi24.ro.
O directivă recent adoptată îi obligă pe „trotiniști” să fie asigurați, pe modelul RCA-ului pentru mașină. Parlamentul are termen până la anul să introducă noua obligație și în legea națională.
Ulterior, ASF va trebui să elaboreze normele de aplicare.
„Au fost prea multe situații la nivel european, diverse țări au reclamat diverse situații de accidente în care au fost implicate trotinetele așa cum a văzut și în România, se dorește și reglementarea acestor vehicule”, a declarat Valentin Ionescu, reprezentant al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).
Proprietarii de trotinete spun că sunt de acord cu legea care îi obligă să aibă asigurare, mai ales din cauza accidentelor tot mai dese.
„Este destul de important pentru că oamenii merg din ce în ce mai des pe trotinete și se mai întâmplă accidente și eu zic că e bine să ai o asigurare pe trotinetă”, a declarat un proprietar de trotinetă.
El spune că își va face asigurare și la trotinetă și la bicicletă.
În ultimii trei ani au avut loc peste 300 de accidente în care au fost implicate automobile și trotinete.
Guvernul a aprobat în ședința din octombrie 2021 o hotărâre prin care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.
Circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este interzisă.
Conducătorii de trotinete electrice sunt obligați să meargă pe pista de bicicletă, dacă există, și nu au voie să circule pe trotuar.
Mai mult, vor fi introduse numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi.