Lovitură pentru românii care stau la bloc și au centrale de apartament. Vor plăti facturi mai mari în această iarnă. Iată de ce

Publicat: 21 10. 2024, 20:47

This browser does not support the video element.

Lovitură pentru românii care stau la bloc și au centrale de apartament. Iată de ce vor plăti facturi mai mari în această iarnă!

Lovitură pentru românii care și-au montat centrale de aparatment. Aceștia vor plăti facturi mult mai mari iarna aceasta. Conform noilor reguli, aceștia vor fi obligați să contribuie la plata încălzirii conductelor care traversează apartamentul lor.

Această măsură vine în contextul în care ANRE a emis un ordin prin care toți locatarii să contribuie la plata agentului termic distribuit prin conductele care traversează apartamentele lor, indiferent dacă se folosesc de sistemul centralizat al blocului sau nu. Această măsură este menită să împartă în mod echitabil cheltuielile pentru încălzire, însă îi afectează în principal pe cei care au ales să se debranșeze și să achiziționeze o central proprie, pentru că vor trebui să plătească costuri suplimentare.

Deși unii au ales să se debranșeze și să achiționeze o centrală proprie, tocmai pentru a reduce costurile, se pare că o data cu această măsură costurile lor vor crește pentru că vor trebui să plătească și acea energie care trece prin conducte, chiar dacă ei nu se folosesc neapărat de ele.

Noua taxă va afecta toți proprietarii de apartamente din blocurile cu rețele termice comune

Astfel, noua taxă va afecta toți proprietarii de apartamente din blocurile cu rețele termice comune, chiar și pe cei care și-au izolat apartamentele cu diverse materiale. Această măsură este reglementată de Ordinul nr. 7 din 20 martie 2024 și are la bază redistribuirea consumurilor de energie termică între locatarii imobilelor de tip condominiu.

Potrivit articolului 15 din Regulament, „cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, se achită de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”.

Măsura include atât aparatmentele, cât și spațiile comerciale situate în blocurile de locuințe.

CITEȘTE ȘI:

Se interzic CENTRALELE în România? Dumitru Chisăliță, expert energie: „Este greu. Sunt 5 milioane de dispozitive pe gaze în țara noastră”