Pepenii de Dăbuleni, celebrul brand oltenesc, se usucă pe tarlale, din cauza caniculei. Fermierii sunt nevoiți să-i lase să putrezească pe câmp, nici nu se mai obosesc să-i arunce, nicidecum să-i recolteze. Asta în condițiile în care super-marketurile din București, spre exemplu, rafturile gem de pepeni de import, mai nou și olandezi!
Pepenii din Dăbuleni s-au stricat din cauza temperaturii excesive, se plâng fermierii. O treime din producție este afectată de vipie. Lubenițele putrezite au fost abandonate pe câmp de producători.
Bebe Tănăsuiu este unul dintre fermierii din Dăbuleni care își numără pagubele acum, și nicidecum profitul. O trime din producția de pepeni a fost prăpădită de caniculă. Nu avem altă posibilitate. 30% cred că s-a stricat. Nici ciorile nu-i mai vrea. Suntem în faliment”, spune fermierul. Și nu e singurul în această situație. În prezent, la piața en gros din Dăbuleni pepenii se vând cu 1,3 lei kilogramul.
În Dăbuleni s-au cultivat, anul acesta, 750 de hectare cu pepeni verzi și 250 de hectare cu pepeni galbeni, aproape ca și în anii trecuți. Zona nisipurilor -Sadova- Bechet- Dăbuleni este o zonă deja recunoscută, pentru tradiție, cultură și calitatea pepenilor verzi, adică a lubenițelor. Brandul este notoriu, nu numai în România
Acum câteva săptămâni un alt fermier, Viorel Vârcan, afirma optimist: “Azi am cules pentru prima data, cu o întârziere de două săptămâni. Producția este bună, de 60 de tone la hectar, dar prețul este mic pentru că nu mai avem loc pe piață de cei din Grecia și Turcia”. Dar, așa cum reiese și din fotografii, planul de afaceri a fost ruinat de vremea toridă.
În ultimii ani, costurile de producție au crescut ca urmare a majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte, pesticide etc. În consecință, pierderile fermierilor din Dolj cresc pe măsură.
Foto: Elena Ailuțoaei
Citiți și: Primii pepeni din Dăbuleni vor ajunge în piețele din întreaga țara. Cu cât se vinde un kilogram