Lucian Bode: Aproximativ 4.000 de școli din România nu au autorizație de securitate la incendiu
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marți dimineață că aproape 4.000 de școli din România funcționează în prezent fără autorizație de securitate la incendiu.
Mai exact, este vorba despre 3.783 de școli, potrivit ministrului, care a adăugat că 862 dintre acestea sunt în curs de a obține acest document.
„Până în acest moment au fost evaluate 17.872 unități de învățământ. Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare. În acest sens, după analizarea datelor raportate, dintr-un total de 25.606 de clădiri, 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcții au fost emise autorizațiile de securitate, iar 3.783 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a spus Lucian Bode la ședința dedicată pregătirii începerii anului școlar, potrivit G4Media.
Lucian Bode: Accelerați procedurile
Totodată, ministrul le-a recomandat autorităților locale prezente la ședință să accelereze procedurile de autorizare la incendiu pentru școlile cu probleme.
„Vă îndemn să accelerați procedurile de autorizare și în paralel să luați toate măsurile tehnice și organizatorice menite să prevină incindente nefericite astfel încât copiii să fie în siguranță la școală”, a mai spus Bode.
La ședința de marți au mai participat, pe lângă ministrul de Interne, și cel al Educației, Sorin Cîmpeanu, premierul Nicolae Ciucă, prefecții din teritoriu și reprezentanții inspectoratelor școlare.
Sorin Cîmpeanu, anunțuri despre noul an școlar
Ministrul Educației a anunțat pe Facebook că, în urma întrunirii Comisiei pentru Dialog Social, au fost decise următoarele:
- În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.
- Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis, in acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat.
- În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022.
Aceste noi măsuri se vor aplica începând cu anul școlar 2022-2023, potrivit ministrului.