Procesul în care ministrul de Interne Lucian Bode contestă decizia de plagiat luată de Universitatea Babeș-Bolyai la începutul acestui an bate pasul pe loc. De ce? Pentru că judecătorii Curții de Apel Cluj au decis amânarea soluționării cauzei pentru data de 3 mai.
Potrivit România TV, completul care judecă apelul lui Lucian Bode împotriva deciziei Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai privind plagiatul în teza sa de doctorat are probleme grave ce vizează conflicte de interese cu facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, dar și cu profesorul Dragoș Dacian, președintele Comisiei de Etică a UBB.
Avocații ministrului de Interne au semnalat această problemă și au cerut Curții de Apel Cluj schimbarea completului de judecată, însă săptămâna trecută, magistrații au respins această solicitare care se pare că i-a pus pe gânduri pe cei trei judecători în ceea ce privește etica judiciară.
După ce avocații lui Lucian Bode au semnalat probleme în ceea ce privește legătura dintre completul de judecată și UBB, pe 22 martie 2023, cei trei judecători au cerut abținerea sau recuzarea de la soluționarea recursului formulat de ministru.
Astfel, judecătorul Pop Anghel Marian a solicitat abținerea în acest caz, motivând că în prezent, este cadru didactic asociat în cadrul Facultăţii de Drept a Universității Babeş-Bolyai, dar și doctorand al Şcolii Doctorale de Drept din cadrul aceleiași facultăți.
De asemenea, și judecătoarea Prelipceanu Iarina-Ioana, care în perioada 2015-2017, a fost doctorandă în cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, sub coordonarea profesorului Dragoș Dacian, președintele Comisiei de etică a UBB care a verificat plagiatul în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, a cerut abținerea de la soluționarea recursului.
La fel a procedat și judecătoarea Marusciac Delia Ana, care în urmă cu mai bine de 14 ani, a fost bănuită că ar fi colaborat cu Securitatea. Aceasta a solicitat abținere în contextul formulării cererii de recuzare faţă de întreg completul de judecată din dosar fără să expună care este adevăratul motiv.
În ciuda faptului că înșiși membri completului de judecată au menționat faptul că au legătură cu una din părțile implicate în dosar, Curtea de Apel Cluj a respins pe 30 martie, cererile celor trei judecători. Iar la începutul lunii mai, procesul va continua cu aceiași magistrați.
”Respinge ca inadmisibilă, declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător Pop Anghel Marian şi ca nefondate declaraţiile de abţinere formulate de doamnele judecător Prelipceanu Iarina-Ioana şi Marusciac Delia. Respinge cererea de recuzare a completului de judecată alcătuit din domnul judecător Pop Anghel Marian, doamna judecător -Ioana şi doamna judecător Marusciac Delia formulată de Bode Lucian Nicolae. Cu drept de recurs 5 zile de la comunicarea deciziei de soluţionare a recursului declarat în dosarul nr. 16/84/2023, în ceea ce priveşte soluţia dată cererii de recuzare. Pronunţată la data de 30.03.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia instanței de judecată.
Lucian Bode a dat în judecată, pe data 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), după ce instituția a reluat procesul de verificare a plagiatului în lucrarea de doctorat și a ajuns brusc la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.
Asta în condițiile în care, la finalul lunii octombrie 2022, aceiași Comisie de Etică a UBB a stabilit că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, sesizând doar câteva probleme de citare prin „necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.
”Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată într-un comunicat al Comisiei de Etică a UBB.
Citește și: