Lucian Romașcanu, de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului: „Atunci când uităm de scânteia divină din noi, omul devine lup pentru om”
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis vineri un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Holocaustului.
Potrivit oficialului, este important ca oamenii să nu uite asemenea evenimente tragice, pentru că „atunci când uităm de scânteia divină din noi, omul devine lup pentru om”.
„Astăzi, 27.01, este Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. O zi cu mare încărcătură emoțională, o zi care trebuie sa ne amintească că, atunci când uităm de scânteia divină din noi, «omul devine lup pentru om». Imensa tragedie suferită de evrei trebuie permanent rememorată, povestită, plânsă, pentru că niciodată să nu mai fie posibilă ura unora împotriva altora, sub nicio justificare.
Și odată cu tragedia evreilor să ne amintim pios și de tragedia romilor, a victimelor comunismului, de toți martirii nebuniei istoriei. Dumnezeu să-i odihnească și să le facă folositoare jertfa!”, a transmis Lucian Romașcanu.
Cătălin Predoiu: „Memoria este insuficientă; trebuie să acționăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, afirmă, în contextul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „memoria este insuficientă; trebuie să acționăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”.
„Astăzi, când marcăm cea de-a 78-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, ne amintim și onorăm milioanele de victime ale Holocaustului.
Aș dori să îmi exprim întreaga compasiune pentru toți cei care au suferit în urma Holocaustului, precum și admirația mea pentru toți cei care au luptat și continuă să lupte pentru triumful rațiunii și al toleranței asupra prejudecăților.
În această zi, ca în fiecare zi, comemorăm Holocaustul și ne reînnoim angajamentul față de lupta continuă împotriva discriminării și intoleranței.
Așa cum am afirmat și la întâlnirea Consiliului Rabinilor din Europa, în prezența Președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, memoria este insuficientă; trebuie să acționăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla și de a pune în aplicare soluții pentru condamnarea discriminării și abolirea tuturor formelor de violență împotriva comunității evreiești și a altor grupuri vulnerabile”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, Cătălin Predoiu.