Lucian Romașcanu, DEZAMĂGIT că președintele Klaus Iohannis nu participă la deschiderea proiectului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”
This browser does not support the video element.
Prezent joi, 16 februarie, la lansarea proiectului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a exprimat clar că nu își dorește politizarea evenimentului. Totuși, în context, el nu și-a ascuns dezamăgirea prilejuită de absența președintelui Klaus Iohannis, care nu a luat parte la deschiderea acestui program.
Romaşcanu a mai adăugat și că Ministerul Culturii susţine TM2023 doar din punct de vedere financiar.
Romașcanu: „Mi-aș fi dorit să vină și președintele”
Ministrul Culturii spune că simte „un soi de dezamăgire” pentru că Iohannis nu participă la deschiderea oficială a proiectului care lansează Timișoara drept capitală a culturii europene. Pe vremea când Sibiul a avut același eveniment, președintele României la acea vreme a participat, iar Klaus Iohannis știe foarte bine cum a fost, de vreme ce era primar în urbea de pe Cibin.
„Nu vreau să fac foarte multă politică. Asemenea tipuri de evenimente nu ar trebui să fie lipsite de prezența responsabililor guvernamenali sau prezidențiali de la cel mai înalt nivel, pentru că este totuși un eveniment extrem de important”, a spus ministrul Culturii.
„Domnul Iohannis? Mi-aș dori să vină. Nu vreau să fiu critic, dar poate că se înțelege din faptul că mi-aș dori, pusă la condițional optativ, e un soi de dezamăgire. Mi-ar fi plăcut să fie, mai ales că a fost primar când am avut prima capitală culturală de succes la Sibiu” – Lucian Romașcanu
Evenimentul „Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007” a debutat la 1 ianuarie 2007, în prezenţa preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-un concert simfonic pentru oficiali şi invitaţi şi printr-o serie de manifestări artistice şi pirotehnice, în Piaţa Mare din Sibiu, la care au asistat peste 40.000 de oameni. Primar al Sibiului era actualul președinte al țării, Klaus Iohannis.
Mai mult, Lucian Romașcanu a insistat asupra faptului că nu dorește politizarea evenimentului de la Timișoara: „Timişoara Capitală Europeană a Culturii înseamnă şi un cadou, o bucurie pe care Timişoara ca şi administraţie o oferă timişorenilor ca public şi nu numai. Acesta este un proiect naţional şi internaţional. Am decis să nu politizăm deloc acest eveniment pentru că factorii politici sunt aleşi să lucreze spre binele poporului. Nu am vrut să acţionăm într-un fel politicianist.
Ministerul Culturii nu va lua scena autorităţilor locale, nu facem decât să susţinem financiar consistent acest proiect. Am alocat 52 milioane lei pentru proiectele culturale şi 114 milioane lei pentru infrastructură”.
Cine participă la evenimentul de la Timișoara
Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de țări vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023.
Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României. Comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale Culturii.
Invitații vor participa la un concert festiv la Palatul Culturii, iar apoi se vor alătura evenimentului principal din Piața Unirii, „Sărbătorim Deschiderea”, la care sunt așteptați până la 15.000 timișoreni și vizitatori.