Lucian Romașcanu: ”Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național”

Lucian Romașcanu: ”Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național”
Foto: Facebook
Publicat: 12/05/2023, 11:28

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce Ministerul Culturii a reușit o ”nouă achiziție excepțională, în continuarea celor care au început anul trecut cu achiziționarea manuscriselor Cioran și Eliade și a monedelor romane”.

”Astăzi, 12.05.2023, Ministerul Culturii a reușit o nouă achiziție excepțională, în continuarea celor care au început anul trecut cu achiziționarea manuscriselor Cioran și Eliade și a monedelor romane. Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat astăzi în patrimoniul național și va putea fi văzut de iubitorii istoriei la Muzeul Național de Istorie a României”, a scris Lucian Romașcanu pe rețeaua de socializare.

Ministrul a mai precizat ca noua achiziție este un document unic, care datează din anul 1910 și se află în stare perfectă de conservare.

Este un document unic, datând din 1910, în perfectă stare de conservare. Redactat cu cerneală într-un caiet cu coperți moi, de pânză verde-brad, cu margini împletite din mătase aurie, reprezintă o nouă sursă inedită de informații aflate acum la dispoziția cercetătorilor vieții acestei mari regine a României. Este, fără exagerare, o reușită excepțională pentru care trebuie să mulțumesc echipei ministerului, Dlui Cezar Florea de la Casa De Licitatii Historic și tuturor celor implicați! Sunt convins că în scurt timp vom aduce în patrimoniul țării și alte obiecte de mare valoare culturală și istorică”, a mai scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Jurnalul a fost descoperit de Casa de Licitații Historic

Jurnalul a fost descoperit de Casa de Licitații Historic și conține însemnări sentimentale ale Reginei Maria, în cuprinsul său putând fi ”decriptată” povestea de dragoste dintre regină și prințul Barbu Știrbey.

A încercat să păstreze departe de ochii indiscreților ”singura dragoste reală a vieții ei”, iar micul jurnal intim se transformă ”într-o adevărată bijuterie pentru istorici”.

”A suferit, s-a zbuciumat pentru el (n.red. – pentru acest mister întreținut permanent) și totuși a răzbit. Pentru că ea rămâne o personalitate extraordinară, o femeie care a știut să se poarte, totdeauna, în societate, care a impus. Când era tânără, era socotită cea mai frumoasă prințesă a Europei. Mai apoi a fost cea mai filmată și cea mai fotografiată femeie din lume.

Dincolo de toate acestea, ea a avut o taină. Și iată că această taină, prin capriciile sorții, prin lucruri care se întâmplă, prin lucruri care fac ca istoria să fie mereu vie – iar slujitorii ei să aibă, mereu, de lucru -, este revelată printr-un mic carnet al Reginei Maria. Eu sunt editoarea ultimelor două volume din însemnările zilnice (n.red. – ale Reginei Maria).

Acolo se perindă, zi de zi, toate faptele, toate gesturile, atât ale Reginei, cât și ale celor din jur. Cu amănunte, cu dialoguri, cu aprecieri, cu o formă foarte reținută de prezentare a lucrurilor. Și, în aceste jurnale care însumează sute și sute de pagini, personajul despre care se face vorbire în mica descoperire pe care au făcut-o cei de la Historic trece alături de ceilalți. Nu iese în evidență în mod special și, dacă vreți, asta este încă una din virtuțile Reginei Maria”, dezvăluie academicianul Georgeta Filitti.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×