Lucian Romașcanu, vizită istorică la Chișinău / Cei trei ARTIȘTI premiați de miniștrii Culturii din România și Republica Moldova
Ministrul Culturii a efectuat o vizită la Chișinău care poate fi încadrată ca fiind istorică. Cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, Lucian Romașcanu a luat parte la o serie de evenimente importante.
„De Ziua Mondială a Teatrului dar, cu muuult mai important, la aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, am avut la Chișinău o zi plină, alături de celălalt ministru al culturii române, dl. Sergiu Prodan”, a scris pe Facebook Lucian Romașcanu.
Romașcanu, despre „momentul culminant”
Politicianul român a arătat că ziua a început cu deschiderea conferinței „105 ani de la Unirea Basarabiei cu România”, eveniment care a avut loc „într-un spațiu încărcat de istorie, Sala Unirii, locul unde s-a votat, în 27 martie 1918, unirea cu România. Inițiativă a Primăriei Buzău și Consiliului Raional Ialoveni, conferința a strâns „academicieni, istorici, profesori, care au contribuit semnificativ la aducerea în fața publicului de noi informații despre marele eveniment”.
Ulterior, după-amiază, ministrul Culturii a luat parte „la dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman și al lui Ion Inculeț, artizanii unirii Basarabiei cu România de la 1918. Un moment de mare încărcătură emoțională, alături de IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. Gestul Primăriei Buzău, al primarului Constantin Toma, de a dona acest ansamblu statuar, arată dimensiunea, și sufletească și a faptelor concrete, din partea buzoienilor către frații din stânga Prutului”.
Ulterior, Lucian Romașcanu și omologul său de la Chișinău au participat la decernarea premiilor Ministerului Culturii al Republicii Moldova pe anul 2022. „Emoții multe, mai ales când micuțul violonist Cezar Moldoveanu ne-a încântat cu talentul său”, după cum a remarcat Romașcanu.
Punctul culminant al serii, descris astfel chiar de Lucian Romașcanu, a fost „concertul «Limba română este patria mea», un regal de muzică și poezie cu artiști români de pe ambele maluri ale Prutului. Momentul de mare emoție a fost acordarea Premiului pentru Întreaga Activitate pentru trei legende ale culturii române, Nicolae Botgros, Grigore Leșe și Gheorghe Zamfir.
O ocazie unică, să-i avem pe toți acești minunați artiști, în același timp, pe aceeași scenă!
Așa cum scrie presa din Moldova, 27 martie pare că a devenit a doua Zi Națională a țării. Sunt fericit că, împreună cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, împreună cu colegi miniștri și parlamentari, cu primari din România, am fost parte a acestei superbe sărbători!”.
„Folosindu-mă de această ocazie, vreau să îndemn demnitarii noştri, persoanele cu rol de decizie: investiţi în cultură şi atunci vom avea atâtea poduri peste Prut că nu o să vă vină să credeţi”, a fost mesajul transmis de ministrul Culturii de la Chişinău, Sergiu Prodan.