Ludovic Orban după discuțiile privind rectificarea bugetară: Vom avea un nou ministru al Finanțelor mai devreme de 26 septembrie
Coaliţia de guvernare a agreat, marţi, liniile generale ale rectificării bugetare, rămânând câteva puncte în discuţie, printre care fondurile alocate autorităţilor locale, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.
El a precizat după şedinţa coaliţiei că s-a discutat despre rectificarea bugetară în linii mari, respectiv necesităţile de alocare de fonduri suplimentare pentru ordonatorii principali de credite. „Au rămas câteva puncte în discuţie care vor fi clarificate”, a arătat Orban.
Întrebat pe ce criterii vor fi acordaţi banii către autorităţile locale, el a spus că discuţia continuă.
Orban referitor la remanierea lui Nazare: E foarte greu să te apuci să schimbi miniştrii în primul an de guvernare
Orban, a declarat marţi că la Ministerul Finanţelor există o rectificare bugetară pozitivă, pentru modul în care acesta a fost condus de ministrul Alexandru Nazare, care a fost remaniat.
„Punctul meu de vedere a fost foarte clar – că e foarte greu să te apuci să schimbi miniştrii în primul an de guvernare. Nu vreau acum să comentez că a făcut o revocare a ministrului Finanţelor, care, iată, după rezultatele activităţii Ministerului Finanţelor şi după modul în care a fost condus Ministerul Finanţelor, astăzi avem o rectificare pozitivă consistentă”, a declarat Orban la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.
Întrebat când va fi numit un nou ministru al Finanţelor, el răspuns că acest lucru se va întâmpla cât de curând.
„Am abordat acest subiect împreună cu premierul. Cât de curând. (…) Probabil se va merge până la limita termenului. Cu siguranţă mai devreme de 26 septembrie”, a afirmat liderul PNL.
Fondurile pentru autorităţile locale sunt încă în discuție
Coaliţia de guvernare a agreat, marţi, liniile generale ale rectificării bugetare, mai existând câteva puncte în discuţie, potrivit lui Orban, printre care fondurile pentru autorităţile locale.
„A rămas să existe o discuţie şi pe tema asta. Cert este că suma prevăzută în total este de 3 miliarde, care se împarte pe mai multe categorii – fond de rezervă, suplimentarea bugetelor locale, fie prin formulă, fie prin alt mecanism. Deci, urmează să se clarifice în detaliu acest punct. În mod normal, trebuie să se ţină cont de asigurarea cheltuielilor, de funcţionarea de resurse, trebuie să se asigure pentru cofinanţare, în special pentru funcţionarea proiectelor care sunt finanţate din fonduri europene pentru localităţile care au probleme. (…) A rămas că o să mai existe o discuţie pentru detaliere şi cu ministrul Dezvoltării şi cu reprezentanţii asociaţiilor reprezentative ale autorităţilor locale – respectiv UNCJR, Asociaţia Municipiilor şi celelalte. Dar e o sumă generală, care este stabilită în cuantum, urmând să se stabilească cu precizie modul de alocare a banilor”, a explicat liderul PNL.
O altă temă discutată în coaliţie a fost legată de PNDL 3, respectiv lansarea unui nou plan de investiţii, de o valoare de aproximativ 50 miliarde de lei, într-un plan multianual, cu emiterea actului normativ al ordonanţei în cursul acestui an.
Orban a adăugat că ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a pregătit, împreună cu o echipă, un proiect de OUG privind indexarea contractelor ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţie cu o formulă care se aplică la fiecare decontare de situaţii de lucrări şi care ia în calcul o formulă care să cuantifice atât creşterile, cât şi scăderile de preţuri la diferitele materiale de construcţie.