Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, mesaj de Ziua Europei: „Integrarea în Uniunea Europeană şi, desigur, integrarea în NATO au avut un impact favorabil asupra vieţii cetăţenilor români” – FOTO

Ludovic Orban, mesaj de Ziua Europei: „Integrarea în Uniunea Europeană şi, desigur, integrarea în NATO au avut un impact favorabil asupra vieţii cetăţenilor români” – FOTO

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a participat la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Europei, la Monumentul părinţilor fondatori ai UE.

„Integrarea în Uniunea Europeană şi, desigur, integrarea în NATO au fost obiective susţinute de toate forţele politice şi, în general, de toată societatea. Este foarte clar acum că aceste decizii au avut un impact favorabil asupra vieţii cetăţenilor români. Din momentul în care am devenit membri ai Uniunii Europene, România a mers înainte constant din toate punctele de vedere şi viaţa românilor a fost din ce în ce mai bună. Este foarte clar că Uniunea Europeană este într-o perioadă a schimbărilor şi provocărilor. Sunt multe lucruri la care ar trebui să ne gândim, pentru că există mulţi duşmani în afara Europei şi de multe ori în interiorul Europei, care nu se simt foarte bine în conceptul european şi încearcă să obţină diferite avantaje şi câştiguri economice şi politice nepunând în considerare Uniunea Europeană. Europa şi instituţiile europene trebuie să fie mai aproape de cetăţeni”, a declarat Ludovic Orban, într-o ceremonie desfăşurată la Monumentul părinţilor fondatori ai UE de pe Insula Trandafilor, din parcul Regele Mihai I.

 

Acesta a declarat că trebuie creată o politică externă comună, pentru că Uniunea Europeană ar trebui să fie din ce în ce mai mult prezentă la diferite evenimente din diferite părţi ale lumii.

„Desigur, trebuie să ne creăm capacităţile de apărare în NATO, nu în competiţie cu NATO şi, desigur, trebuie să fim din ce în ce mai competitivi la nivel economic şi să avem poziţii comune în diferite aspecte la nivel european legat de această competiţie economică, care este la nivel global, şi toate deciziile care sunt luate ar trebui să fie în avantajul competitivităţii UE”, a mai spus Orban.

Europa înseamnă pentru noi valori comune, protecţia drepturilor omului, democraţie, libertate de exprimare, statul de drept şi prosperitate, a afirmat preşedintele Senatului, Anca Dragu, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Europei, la Monumentul părinţilor fondatori ai UE, conform Agerpres.

„Europa înseamnă pentru noi valori comune, înseamnă protecţia drepturilor omului, înseamnă democraţie, libertate de exprimare, statul de drept, înseamnă societate civilă puternică, înseamnă prosperitate pentru toţi şi standarde ridicate ale vieţii. Europa este importantă pentru noi şi pentru copii noştri. (…) Astăzi, pentru un an şi jumătate, începem să ne gândim pentru viitorul Europei, despre cum să facem Europa mai bună. O putem facem un loc mai bun. Şi, cel mai important, cum să facem cetăţenii să facă parte din acest proiect. Aducerea la un loc a politicienilor, guverne şi cetăţeni, pentru că la finalul zilei muncim pentru cetăţeni, suntem funcţionari publici”, a declarat Anca Dragu, într-o ceremonie desfăşurată la Monumentul părinţilor fondatori ai UE de pe Insula Trandafilor, din parcul Regele Mihai I.

Foto: Alexandra Pandrea

O ceremonie militară şi religioasă s-a desfăşurat duminică, cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene, la monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti.

La eveniment au participat preşedintele Senatului, Anca Dragu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care au depus coroane de flori.

Au mai fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul ceremoniei, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a celor decedaţi în război.

9 MAI. Zi cu triplă semnificație

Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.

A doua importanță a zilei de 9 Mai este semnarea, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

Totodată 9 mai este Ziua Europei.

Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene.

Citește și: INTERVIU de Ziua Europei | Miruna Troncotă, expert în politică europeană: ”Pandemia ne-a perturbat viața, a schimbat priorități politice, a slăbit economiile și a provocat decizii controversate, dar a întărit solidaritatea”

Citește și