Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – ar pregăti deja „terenul” pentru perioada post-alegeri locale și scoate la concurs posturi-cheie în Primăria Municipiului București. Cum primarul general nu este deloc sigur că bucureștenii îi vor acorda, din nou, un vot de încredere – problemele Capitalei fiind din ce în ce mai multe și mai mari după aproape 4 ani de mandat – edilul ar vrea să „mute” surprinzător și să își asigure „spatele” încă de acum.
În data de 19 februarie 2024, pe site-ul primăriei conduse de Nicușor Dan a apărut un „perete” de anunțuri pentru ocuparea unor funcții vacante din PMB. Una dintre ele este cea de arhitect-șef al PMB, iar Gândul prezintă, în exclusivitate, informații potivit cărora în „culise” se pregătește o adevărată „lovitură” care ar fi „regizată” chiar de Nicușor Dan.
Concret, este vorba despre concursuri de promovare pentru ocuparea unor funcții extrem de importante în organigrama PMB, printre care și de arhitect-șef.
După cum se poate observa pe site-ul PMB, probele scrise vor avea loc în perioada martie-aprilie 2024, iar semnele de întrebare au apărut aproape instantaneu.
Este an electoral, Nicușor Dan „vânează” un al doilea mandat de primar general, numai că din scenariu nu poate fi exclusă o ipoteză de lucru care îi dă fiori edilului în funcție, respectiv o înfrângere fără drept de apel în alegeri, pe fondul nemulțumirii crescânde a bucureștenilor.
Surse Gândul din cadrul PMB au transmis, în exclusivitate, că această „mutare” a lui Nicușor Dan este una cu bătaie lungă și, de fapt, ar fi o adevărată „plasă de salvare” pentru planurile pe termen lung ale edilului.
Dacă va pierde fotoliul de primar general, Nicușor Dan ar vrea să se asigure că lasă oameni „devotați” lui în posturi-cheie – mai ales la nivelul funcției de arhitect-șef al Capitalei, urbanismul fiind o adevărată piatră de moară agățată de piciorul primarului general.
„Nicușor Dan vrea să fie cu un pas înainte, îi fuge pământul de sub picioare și ia în calcul că va pierde Primăria Capitalei, astfel că dorește să se asigure că în instituție mai rămân oameni pe care s-ar putea baza și după ce nu va mai fi edil.
Cea mai importantă funcție pe care o scoate la concurs este cea de arhitect-șef al Capitalei, dar, per ansamblu, este o nebunie ce vrea el. Își dorește ca prieteni ai săi și rude ale sale să vină pe funcțiile astea. Și, prin aceștia, să dețină niște pârghii importante și după ce nu va mai fi primar general.
Practic, și dacă nu va mai fi primar, fiind vorba despre posturi scoase la concurs, va fi extrem de greu să dai la o parte de acolo oamenii lui Nicușor Dan”, au declarat sursele Gândul, în exclusivitate.
La solicitarea Gândul, Ștefan Dumitrașcu – fost arhitect-șef al Capitalei, acualmente arhitect-șef la Primăria Sectorului 3, a declarat, în exclusivitate, că acest concurs pentru postul de arhitect-șef al Municipiului București este cel puțin „lejer” la capitolul „criterii de participare”.
„Legislația a fost modificată în cursul anului 2021, motivîndu-se de către ministerul inițiator că sunt prea multe UAT-uri care dețin în chemă funcția de arhitect-șef și sunt prea puțini arhitecți sau urbaniști care să ocupe aceste poziții.
Astfel, a fost modificată prin OUG Legea 350 (n.red. – OUG nr. 79 din 30 iunie 2021 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul), care reglementa aceste aspecte. În respectiva lege, condițiile pentru ocuparea funcției de arhitect-șef al Municipiului București sau al sectoarelor erau destul de draconice și limitative.
Erau prevederi restrictive, nu numai ce vedem acum, studii universitare de lungă durată și postuniversitare în domeniul arhitecturii.
Potrivit anunțului lui Nicușor Dan, orice funcționar public, care are cinci ani de experiență în funcția publică și nu are sancțiuni administrative – dosarul administrativ să fie curat – poate participa la acest concurs pentru ocuparea funcției de arhitect-șef al Capitalei”, a declarat Ștefan Dumitrașcu.
Unul dintre numele vehiculate pentru a ocupa, prin concursul organizat de PMB, funcția de arhitect-șef al Capitalei, este Damian Matei, numit pe această funcție de Nicușor Dan, după „plecarea” arhitectului-șef Adrian Bold.
În legătură cu acesta, Ștefan Dumitrașcu spune că, mai întâi de toate, trebuie să facă dovada „documentelo de studii în baza cărora domnia sa a fost angajat în cadrul municipalității”.
Pe de altă parte, în ceea ce privește aceste posturi scoase la concurs, fostul arhitect-șef al Capitalei a precizat că este vorba despre o „perdea de fum”, iar Nicușor Dan are nevoie de „oameni devotați cauzei sale”.
„În jurul domnului Damian Matei, care – după părerea mea – într-un mod total abuziv ocupă funcția de arhitect-șef al Municipiului București, fiind implicat în celebrele semnături, este un mare secret, cu toate că presa a solicitat lămuri la PMB și documentele de studii în baza cărora domnia sa a fost angajat în cadrul municipalității și, după aceea, pe repede-înainte, de tip avansare fulgerătoare în război, a ajuns șef serviciu, apoi director general al Direcției de Urbanism și Amenajare a Teritoriului și, după plecarea cu destule focuri de armă a arhitectului-șef Adrian Bold, a fost numit ca arhitect-șef de Nicușor Dan.
Documentele solicitate nu au văzut lumina publică. Ceea ce face acum Nicușor Dan nu este o chestiune atât de complicată, este de o transparență clară, își pregătește niște oameni devotați cauzei domniei sale.
În ceea ce privește urbanismul, am văzut – în trei ani și jumătate – care este ideea de urbanism a lui Nicușor Dan, a dus efectiv în derizoriu funcția de arhitect-șef, prin personajele care lucrează, actualmente, la conducerea Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, cum de altfel a făcut și cu alte direcții generale, ca să o menționăm numai pe cea Juridică.
La Direcția Juridică, Nicușor Dan se implică în mod direct în comunicări cu instanțele de judecată, citesc că își pierde vremea prin tribunale, scrie adrese pe care le compune singur și le semnează cu câte două ștampile și cu două calități oficiale pe aceeași pagină, adică este vorba despre chestiuni care sunt absolut de râs.
Sincer, acest demers este o nouă perdea de fum, pentru că puțină lume va achiesa ca să își desfășoare activitatea profesională într-un asemenea mediu care a fost, efectiv, golit de conținut prin politica agresivă pe care acest domn primar general al municpalității a adus-o în funcția pe care, temporar, o ocupă”, a încheiat arhitectul Ștefan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”