Prima pagină » Actualitate » „Lumea Justiției” solicită CSM cercetarea disciplinară și excluderea a două judecătoare de la Curtea de Apel București. Care sunt argumentele

„Lumea Justiției” solicită CSM cercetarea disciplinară și excluderea a două judecătoare de la Curtea de Apel București. Care sunt argumentele

„Lumea Justiției” solicită CSM cercetarea disciplinară și excluderea a două judecătoare de la Curtea de Apel București. Care sunt argumentele

Jurnaliștii publicației de specialitate „Lumea Justiției” solicită Consiliului Superior al Magistraturii că două judecătoare de la Curtea de Apel București (CAB), Daniela Panioglu și Alina Guluțanu, să fie cercetate disciplinar și excluse din magistratură. Cele două judecătoare l-au condamnat definitiv, luni, pe chirurgul Lucian Duță, fost președinte al Casei Națioanale de Asigurări de Sănătate la șase ani de închisoare, deși, conform sursei citate, au recunoscut că instanța de fond nu a analizat probe, ci a făcut copy-paște după rechizitoriu. Jurisprudența CEDO și a Înaltei Curți de Casație și Justiție statuează că acolo unde nu s-a făcut o motivare efectivă se impune casarea cu trimitere la rejudecare.

Condamnare definitivă a fostului președinte al CNAS, dr. Lucian Duță, la șase ani de închisoare, pentru luare de mită, poate fi aruncată în aer de „un artificiu juridic”, scriu jurnaliștii de la „Lumea Justiției”, care consideră că în acest caz completul – format din judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu de la Curtea de Apel București – trebuia să aplice deciziile Curții Constituționale privind prescripția.

Lucian Duță a fost găsit vinovat că a luat mită 6,3 milioane de euro pentru implementarea cardului de sănătate și a sistemului informatic unic integrat (SIUI) al asigurărilor de sănătate din România.

Astfel, potrivit sursei citate, soluția de condamnare a fost pronunțată pentru o faptă prescrisă, pentru că presupusa luare de mită ar fi avut loc în perioada 2010-2012. Conform art. 289 din Codul penal, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Potrivit art. 154 alin. 1 lit. c) din Codul penal termenul de prescripție este de „8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani”, așadar ea s-ar fi prescris în 2020, potrivit Lumea Justiției.

În plus, argumentează jurnaliștii citați solicitarea ca cele două judecătoare să fie cercetate și excluse din corpul magistraților, „motivarea condamnării este absolut uluitoare și de neadmis pentru un stat de drept”, pentru că cele două judecătoare, înainte de a-l condamna pe Lucian Duță, au recunoscut că instanța de la fond – în speță Tribunalul București – nu a procedat la o motivare și analizare a probelor în mod corect, ci s-a limitat la a face copy-paște din rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit comunicatului din decembrie 2018, procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, a inculpatului Nicolae Lucian Duță, la data faptelor președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

Inculpatul ar fi primit mită de 6.300.000 de euro

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 2010 – 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise inculpatului Nicolae Lucian Duță fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile și cu conturi bancare deschise în Elveția.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveția, asupra unui teren cu construcție S+P+4, asupra a 3 apartamente și asupra unui autoturism, potrivit DNA.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele