Lumea, la un pas de dezastru! Schimbările climatice fac posibilă răspândirea unui virus extrem de periculos în Europa, ceea ce ar avea consecințe catastrofale, avertizează specialiștii.
Europa devine, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, habitatul perfect pentru căpușele purtătoare de Febră hemoragică Crimeea-Congo (CCHF), un virus mortal care, în cele mai grave cazuri, duce la deces, potrivit Euronews.
Experții au tras un semnal de alarmă cu privire la posibila răspândire a febrei hemoragice Crimeea-Congo, sau CCHF, pe care Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o pe lista celor 9 ”boli prioritare”. Lista conține bolile care, în opinia organizației, reprezintă cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice.
Avertismentele oamenilor de știință nu se referă la un viitor ipotetic, ci la ceva ce se întâmplă deja în Europa, Spania raportând deja un caz de boală mortală anul trecut.
Potrivit oamenilor de știință, o boală mortală răspândită de căpușe și întâlnită de obicei în Africa, Asia și Orientul Mijlociu s-ar putea răspândi în curând în Europa, deoarece schimbările climatice împing insectele să se deplaseze înspre nord pe continent.
În 2016, un bărbat a murit după ce a fost diagnosticat cu această boală în urma unei mușcături de căpușă în Spania.
Căpușele purtătoare de virus mortal ”se deplasează în sus prin Europa din cauza schimbărilor climatice, cu veri mai lungi și mai uscate”, spune Ali Mirazimi, virusolog la Institutul Karolinska din Suedia, într-un interviu acordat în urmă cu câteva luni pentru Modern Diplomacy.
CCHF a fost detectată pentru prima dată în Crimeea în 1944. Este cauzată de un virus transmis de căpușe, Nairovirus, care aparține familiei Bunyaviridae.
Virusul provoacă focare severe de febră hemoragică virală – cu simptome precum febră mare, dureri de cap, dureri de spate și articulare, dureri de stomac și vărsături – și are o rată de mortalitate de 10 până la 40%. În cazurile severe, icterul, schimbările de dispoziție și percepțiile senzoriale apar, de asemenea, pe lista simptomelor cauzate de virus, potrivit OMS.
Oamenii pot contracta virusul fie fiind mușcați de o căpușă purtătoare a virusului, fie intrând în contact cu sângele sau țesuturile animalelor infectate în timpul și imediat după sacrificare. În cazul în care este mușcat de o căpușă infectată, perioada de incubație a virusului la om poate dura, de obicei, între 3 și 9 zile. Oamenii își pot transmite virusul între ei prin contactul cu sângele, secrețiile sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate.