LUMEA LIBERĂ, speranță, deziluzie sau utopie? Analistul Dan Dungaciu, despre ”bătălia” viitorului: „Să ne pregătim pentru alte tipuri de confruntări”
Profesorul Dan Dungaciu, sociolog și analist de politică externă, a făcut într-un interviu pentru Gândul o radiografie a lumii libere de astăzi, în contextul alegerilor din Statele Unite ale Americii, dar și ținând cont de conflictele la scenă deschisă sau cele mocnite.
Cât de liberă mai este „lumea liberă” și care este dimensiunea unei civilizații? Pentru ce alte tipuri de bătălii și de confruntări trebuie să fim pregătiți? Sunt întrebări trecute prin filtrul și expertiza analistului Dan Dungaciu, raportate la valențele, pericolele și provocările din 2024, un an cu mize electorale uriașe, care poate reseta, la propriu, lumea.
Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi să îşi aleagă preşedintele până marţi, 5 noiembrie, inclusiv. Zeci de milioane de americani au votat deja la alegerile prezidențiale din 2024, prin intermediul votului anticipat prin corespondență și în persoană.
Alegerile prezidențiale din 2024 sunt considerate de mulți o bătălie politică fără precedent, care va decide cine va conduce cea mai puternică democrație a lumii în următorii patru ani. Alegerea candidatei democrate Kamala Harris ar reprezenta o premieră, pentru că ar fi prima femeie preşedinte al SUA. Câștigarea alegerilor de către candidatul republicanilor, Donald Trump, l-ar readuce pentru a doua oară în cea mai înaltă funcţie, după mandatul de președinte din 2017-2021.
„Lumea liberă va deveni din ce în mai mică”
Analistul aduce în discuție ideea de deglobalizare și de retrage a lumii în propria carapace.
Dan Dungaciu punctează și faptul că astăzi conexiunile nu mai înseamnă securitate, așa cum am fost obișnuiți să le percepem, ci pot să însemne și multă insecuritate. O simplă analiză a lumii de astăzi arată că ideea potrivit căreia toată lumea vrea să fie în Occident sau parte a Occidentului nu mai funcționează.
„Este o chestiune de definire a lumii libere. Cea mai mare provocare la nivel global este că noi, după 30 de ani în care am crezut că sfârșitul comunismului anulează orice alternativă la lumea liberă, care înseamnă economie de piață și democrație liberală, constatăm că nu există alternative și că nu toți vor să fie occidentali.
În momentul acesta, suntem într-o situație în care ceea ce am învățat 30 de ani – adică globalizarea bazată pe ideea că toată lumea vrea să fie în Occident sau parte a Occientului – nu mai funcționează. Noi trebuie să învățăm să ne deglobalizăm.
De fapt, astăzi, noi ne deglobalizăm. Ăsta este mesajul principal al liderilor, ne deglobalizăm, ne declupăm sau scoatem din zona riscului relația cu China sau relația cu dușmanii. Avem grijă să ne retragem în propria carapace, conexiunile nu mai înseamnă securitate, ci pot să însemne insecuritate. De aici și ideea de deglobalizare.
Ce mai rămâne din asta? Când noi ne deglobalizăm, ne retragem în propria carapace, când declarăm, ne asumăm că există o lume multipolară, în care sunt construcții alternative, atunci lumea liberă va deveni din ce în mai mică”, a explicat analistul.
„Lumea liberă nu este lumea întreagă / Conducerea strategică va fi la Washington, nu la Bruxelles”
Dan Dungaciu este de părere că, pe fondul confruntărilor care se se duc în această perioadă, prestigiul civilizației occidentale devine mai mic, iar „bătălia” va fi de altă natură și în altă geografie.
„Occidentul nu este lumea și lumea nu este Occidentul. Președintele care a exprimat cel mai bine această idee a fost Donald Trump. Nu toată lumea vrea să fie America, nu toată lumea vrea să fie Vest. Și atunci trebuie să ne pregătim pentru alte tipuri de confruntări, pentru alte tipuri de bătălii. Lumea liberă nu dispare, doar devine mai mică, pentru că prestigiul civilizației occidentale devine mai mic.
Dimensiunea unei civilizații este dimensiunea prestigiului ei. Occidentul se va reduce, asta nu înseamnă că nu va exista. Tehnic vorbind, va fi constituit din, în principiu, Europa, Uniunea Europeană, NATO, toate conduse de America, plus aliații noștri de prin Pacific, fie că vorbim despre Japonia, Coreea de Sud, Australia etc.
Asta va fi lumea liberă, lumea Vestului, una care va intra în confruntare cu alte lumi. O lume care nu mai are supremația de la sine. Bătălia va fi de altă natură, în altă geografie. Lumea liberă va rămâne liberă, dar mai mică.
Nu vor mai conta foarte tare aranjamentele, nici măcar UE – în perspectiva venirii lui Donald Trump – nu va mai conta major. UE nu va mai fi un actor global de securitate, relațiile Americii cu Europa vor fi mai degrabă bilaterale, iar conducerea strategică va fi la Washington, nu la Bruxelles.
Și această lume își va căuta locul și va fi într-un război aproape permanent, nu neapărat militar, dar aproape permanent cu alții care vor să îi șubrezească, dacă vreți, supremația. Secolul XXI pentru asiatici trebuie să fie asiatic, nu european. Nu neapărat că urăsc Vestul, dar nu mai vor ca Vestul să conducă și eventual instituțiile construite de Vest să nu mai fie cele care conduc lumea. Asta este bătălia viitorului!„, a conchis analistul Dan Dungaciu.
Sursă foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI:
Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, ZECI DE MILIOANE de americani au votat deja
ALEGERI în SUA. H. D. Hartmann: „Este un conflict de principii, conflictul a două lumi”