Comunicarea cu Austria pe dosarul Schengen s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Şefa diplomaţiei române face parte din delegaţia premierului Marcel Ciolacu, aflat în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.
„Comunicarea cu Austria s-a îmbunătăţit în ultima perioadă. Există un dialog nu numai la nivelul Ministerului de Externe, dar şi la nivelul Ministerului de Interne şi continuăm toate aceste demersuri diplomatice împreună cu colegii mei de Externe.
De fapt, aceste demersuri diplomatice au loc la cel mai înalt nivel”, a arătat ea.
Luminița Odobescu a adăugat că demersurile continuă, „ca să vedem care sunt exact paşii următori şi la ce soluţie ajungem de comun acord cu partea austriacă şi cu celelalte state membre”.
Aderarea la Schengen a României şi Bulgariei nu este subiect de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ce are loc pe 4 şi 5 decembrie.
Totuși, această temă ar putea reprezenta un posibil subiect de discuții. Oficial, pe agenda Consiliului JAI sunt: lupta UE împotriva criminalităţii organizate, răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, politica UE în domeniul migraţiei şi al azilului, răspunsul UE la terorism.
Reamintim că România şi Bulgaria au primit, în cadrul Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022, un vot negativ din partea Olandei şi Austriei pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Croaţia a primit, însă, un vot pozitiv, fiind acceptată în spaţiul de liberă circulaţie.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că subiectul extinderii zonei Schengen și, implicit, a aderării României și Bulgariei urmează să fie doar discutat, punctând că cel mai probabil nu va exista un vot în acest sens.
Reamintim că, după 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși oficialii români, dar și oficiali străini susțin că țara noastră a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.
Austria și Olanda au fost singurele care s-au impus aderării României, respectiv Bulgariei, motivul invocat fiind cel al migrației.
Citește AICI interviul pe care Victor Negrescu l-a acordat Gândul.