Prima pagină » Actualitate » Luna planetei SATURN ascunde un ocean îngropat la 24 de kilometri adâncime. Ce spun cercetătorii despre existența vieții pe „Steaua Morții”

Luna planetei SATURN ascunde un ocean îngropat la 24 de kilometri adâncime. Ce spun cercetătorii despre existența vieții pe „Steaua Morții”

Luna planetei SATURN ascunde un ocean îngropat la 24 de kilometri adâncime. Ce spun cercetătorii despre existența vieții pe „Steaua Morții”

I se spune „Steaua Morții” pentru că seamănă cu astrul din filmul „Războiul Stelelor”, având un crater masiv pe suprafața sa. Vorbim despre luna planetei Saturn, Mimas.

Potrivit publicației britanice The Guardian, oamenii de știință au descoperit că Mimas are un ocean ascuns, îngropat la 24 de kilometri adâncime.

Mimas are 400 de kilometri lățime

Mimas intră într-un club exclusivist, cum îi spun cercetătorii, și din care mai fac parte Titan și Enceladus, tot de pe Saturn, Europa și Ganymede, de pe Jupiter. Acestea sunt lunile cunoscute că adăpostesc oceane subterane.

Este o adevărată surpriză. Dacă te uiți la suprafața lui Mimas, nu există nimic care să trădeze un ocean subteran. Este de departe cel mai puțin probabil candidat”, a precizat Valéry Lainey, astronom la Observatoire de Paris din Franța.

După ce au analizat mii de imagini furnizate de misiunea Cassini a NASA, prof. Lainey a reconstruit cu atenție și într-un mod cât mai precis rotația și mișcarea orbitală a lui Mimas. Iar rezultatul a arătat clar că luna lui Saturn are un ocean subteran ascuns, de 400 de kilometri lățime.

Nu există nicio modalitate de a explica atât rotația lui Mimas, cât și orbita cu un interior rigid. Trebuie neapărat să ai un ocean global pe care platforma înghețată să alunece”, a declarat Lainey.

Mimas este un ocean adânc de 72 de kilometri, ascuns sub cochilia de gheață de 24 de kilometri grosime a lui Mimas. Pe fundul oceanului, temperatura apei atinge zeci de grade Celsius.

Poate exista viață oceanică?

Detaliile publicate în revista Nature ridică un mare semn de întrebare legat de posibilitatea ca în oceanul lunii lui Saturn să existe viață. Descoperirea a stârnit un interes uriaș, mai toate marile agenții spațiale arătându-se interesate să exploreze potențialul acestor oceane spațiale.

Calculele astronomice mai arată că oceanul lunii lui Saturn s-a format în ultimii 25 de milioane de ani, ceea ce-l face relativ tânăr. Și, pentru că Mimas conține apă în contact cu roca încălzită, oamenii de știință nu exclud existența vieții acolo.

„Dacă este prea tânăr, nimeni nu știe”, a spus profesorul Lainey, lăsând loc unor cercetări ulterioare.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și