Luptătorul Cătălin Moroșanu a scris duminică pe Facebook că românii ar trebui să se apare între ei atunci când sunt atacați în alte țări și să fie mândri de ei. Mesajul vine în contextul scandalului de rasism declanșat în jurul arbitrului român Sebastian Colțescu.
„Să fiți mândri de originea voastră mergeți în lume. Opriți-vă din a vă ataca frații români, nu sunt străinii mai presus decât noi. Mulți l-au denigrat pe un frate român pentru o greșeală de exprimare, dar au omis să îl apere atunci când a fost jignit alături de ceilalți arbitri doar pentru că provine din România.
Să lăsăm ipocrizia și să ne apărăm frații, nu doar să ne grăbim să aruncăm cu pietre în ei doar pentru că cineva își dorește ca frații noștri să fie “Acarul Păun”. Doar strânși uniți ca degetele unei mâini într-un pumn putem fi națiunea puternică la care visăm cu toții. Sus România!”, a scris duminică pe Facebook luptătorul Cătălin Moroșanu.
Și Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, este de părere că întreg poporul român ar trebui să fie de partea lui Sebastian Colțescu, arbitru care pe durata partidei PSG – Istanbul Başakşehir a folosit cuvântul “negru” la adresa unei persoane din staff-ul tehnic al echipei din Turcia. Ulterior, a izbucnit un scandal monstruos, iar “centralul” a fost acuzat de rasism.
Mihai Chirica nu înțelege motivul pentru care românii nu sunt solidari cu Sebastian Colțescu. Edilul mai precizează că nu s-ar simți, sub nicio formă, jignit dacă, aflat într-un grup de persoane, ar fi numit “albul ăla”.
“Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă orice altă naţie ar fi păţit la fel cu un arbitru de-al său. Ar fi apărut o declaraţie a Ministerului de Externe, ar fi fost o intervenţie poate şi a Academiei de la Institutul de Lingvistică. Dacă în acel grup de oameni ar fi fost şapte persoane de culoare şi un alb şi persoana de culoare albă trebuia să fie sancţionată de arbitrul de centru şi trebuia să o facă repede, cum ar fi fost? Se ducea şi îl legitima?
A indicat într-o manieră raţională, fără să jignească, unul dintre atributele pe care le avea această persoană. Eu nu m-aş fi simţit jignit să fi spus despre mine albul ăla. Să nu-mi fi spus gălbejitul ăla, palidul ăla sau amărâtul ăla. M-aş fi simţit jignit. Dar eram persoana albă dintr-un grup de negri. E corect. Nu mă cunoaşte după nume, mă identifică vizual cu cel mai semnificativ atribut pe care îl am, culoarea pielii”, a spus Mihai Chirica.