Unul dintre mercenarii români care au plecat să participe la instruirea armatei naționale congoleze a vorbit despre condițiile de lucru din Africa. Bărbatul s-a plâns de dotări, dar a ținut să sublinieze că vinovați pentru moartea colegilor săi sunt și militarii din Congo, care fug aproape de fiecare dată când are loc un schimb de focuri.
O mulțime de foste cadre militare din România au luat drumul Africii în ultimii ani, după ce au semnat contracte cu Horațiu Potra, un fost luptător în Legiunea Străină. Fost bodyguard al emirului din Qatar, Potra a reușit să-și facă relații strânse cu factorii decizionali din mai multe țări africane, pentru care a început să furnizeze mercenari.
Pe lângă Armată și Brigada Specială a Jandarmeriei, o sursă generoasă de mână de lucru s-au dovedit și Serviciile de Acțiuni Speciale ale Poliției Române, mai ales că, pensionați înainte de vârsta de 50 de ani, foștii „mascați” sunt încă bărbați în putere.
Așa au ajuns să moară în Congo foștii polițiști Vasile Badea, împușcat în cap în februarie anul acesta, și Mihai Trocan, decedat la Spitalul Militar din București, unde fusese adus după ce mașina blindată în care se afla a fost, luna aceasta, ținta unui atac cu rachetă, lângă granița cu Rwanda.
Unul dintre mercenarii români plecați în Congo a povestit, pentru Gândul, care este realitatea pe care luptătorii străini o găsesc în Africa.
Bărbatul a spus că românii nu pleacă în Congo să lupte, ci doar să facă instrucție cu armata acestei țări, în condițiile în care soldații trebuie să înfrunte un grup rebel bine pregătit, intitulat M23.
Odată ajunși pe continentul african, românii sunt cazați direct în unități militare, unde se ocupă de programul de instrucție. Faptul că inamicii lor și-au angajat instructori din străinătate i-a determinat pe luptătorii M23 să caute soluții prin care să-i determine pe aceștia să plece, fără ca alții să-i mai înlocuiască.
Ca urmare, rebelii au angajat și ei mercenari străini, pe care i-au tocmit să-i urmărească și să-i omoare pe cei care ajută armata națională congoleză.
Până acum au murit în Congo trei români, dintre care doi au activat în trupele speciale ale Poliției Capitalei, în urma a două atacuri, ambele comise atunci când românii reveneau la bază, după instrucție, alături de trupele congoleze.
„Primul român care a murit a fost Vasile Badea. A mai decedat atunci și un băiat din Republica Moldova. Cei de la M23 i-au urmărit cu o dronă, după care au fost atacați de lunetiști, cel mai probabil străini și ei. Erau acolo 300 de congoleze care au rupt-o la fugă. La fel s-a întâmplat și acum, de curând, când un băiat tânăr din Iași a murit pe loc, iar fostul polițist Mihai Trocan a decedat la București. Toți congolezii au fugit”, a spus mercenarul.
Sursa citată a explicat că mercenarii români aveau căști și veste antiglonț, dar aceste elemente de echipament nu ar fi capabile să oprească muniția de calibru mare, folosită, în mod curent, în țările din Africa.
„Noi tragem cu muniție de tip NATO, de 9 mm și 5,45 mm, în timp ce inamicii folosesc 7,62 mm, dar și 14,5 mm”, a mai afirmat sursa Gândul.
Totodată, spune mercenarul român, poate cea mai mare problemă este reprezentată de calitatea soldaților armate guvernamentale a Republicii Democrate Congo.
„Mulți dintre ei sun bețivi, dependenți de droguri, indisciplinați și fricoși. Ori de câte ori există un schimb de focuri, fug cu toții mâncând pământul. Când a murit Vasile Badea, erau acolo 300 de congolezi. Toți au fugit, iar pe români și basarabeni i-au lăsat singuri sub focul lunetiștilor”, a mai spus mercenarul român.
CITEȘTE ȘI: