Prima pagină » Actualitate » Macron îndeamnă la un nou acord de securitate al UE în cadrul unui dialog „sincer” cu Rusia

Macron îndeamnă la un nou acord de securitate al UE în cadrul unui dialog „sincer” cu Rusia

Macron îndeamnă la un nou acord de securitate al UE în cadrul unui dialog „sincer” cu Rusia

Președintele francez, Emmanuel Macron a cerut miercuri colegilor din Uniunea Europeană să colaboreze pentru a elabora în următoarele săptămâni propuneri pentru un nou acord de securitate cu Rusia, care să implice un „dialog sincer” cu Moscova.

Vorbind pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de o consolidare militară rusă la granițele Ucrainei, Macron nu a precizat ce ar putea implica „noua ordine de stabilitate și securitate” pe care o caută, dar a spus că aceasta trebuie să asigure că Europa își apără interesele.

„Ne vom asigura că Europa își face auzită vocea unică și puternică”, a declarat el în fața Parlamentului European, în timp ce a prezentat prioritățile Franței pentru președinția sa de șase luni a UE.

Anterior, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat, în timpul unei vizite în Ucraina, că Rusia ar putea lansa un nou atac „într-un timp foarte scurt”, dar că Washingtonul va continua diplomația atât timp cât va putea. citiți mai departe

Unele state europene se tem că sunt ocolite și că preocupările lor de securitate sunt ignorate, deoarece Rusia tratează direct cu Washingtonul în discuțiile privind securitatea pe continent – cu o anumită coordonare cu UE.

„Este bine că europenii și Statele Unite se coordonează, dar este necesar ca europenii să își desfășoare propriul dialog”, a declarat Macron. „Trebuie să punem împreună o propunere comună, o viziune comună, o nouă ordine de securitate și stabilitate pentru Europa”.

Europenii vor împărtăși propunerea cu aliații din NATO înainte de a o discuta cu Rusia, a spus el.

Un susținător al faptului că UE are propria „autonomie strategică” în domeniul apărării, Macron a adăugat că blocul trebuie să se aducă într-o poziție care să asigure că „poate fi respectată”, inclusiv prin asigurarea faptului că nu este prea dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Macron, care se va confrunta cu alegeri peste trei luni, a declarat că Franța și Germania doresc să continue să caute o soluție la tensiunile legate de Ucraina în cadrul unor discuții atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

O încercare a lui Macron de a obține legături mai bune între Uniunea Europeană și Rusia în iulie 2019 a eșuat, deoarece țările baltice foste sovietice s-au temut de o capcană rusească pentru a obține concesii din partea blocului.

Acestea consideră că orice astfel de diplomație ar trebui să se desfășoare prin intermediul Consiliului NATO-Rusia, un forum care a servit mult timp drept platformă pentru a discuta preocupările și nemulțumirile în materie de securitate.

NATO însăși va trimite în curând propunerile sale scrise Rusiei, răspunzând la cererile de securitate ale Moscovei și sugerând discuții serioase privind controlul armelor și măsuri de transparență, a declarat marți secretarul general Jens Stoltenberg.

Separat, Macron a declarat în Parlamentul UE că UE trebuie să își revizuiască relațiile cu Balcanii de Vest și să le ofere perspective sincere de aderare la bloc.

De asemenea, UE trebuie să propună o nouă alianță țărilor africane, a spus el, adăugând că UE și țările africane vor discuta acest lucru la un summit în februarie.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și