Macron refuză să descrie acțiunile lui Putin în Ucraina drept „genocid”

Publicat: 13 04. 2022, 12:16
Vladimir Putin (d) și Emmanuel Macron / Foto: Captură YouTube.com

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”. Declarația vine după ce președintele american Joe Biden s-a referit clar la acțiunea Rusiei în Ucraina drept „genocid”.

Macron a declarat, la France 2, că e nevoie de mai multă atenție când se folosesc astfel de termeni, pentru că aceste două popoare, rușii și ucrainenii, „sunt frați”.

Macron a vorbit despre încercarea sa de a reconstrui pacea în Ucraina și nu dorește o escaladare a retoricii.

Liderul francez a recunoscut însă că situația este inacceptabilă și Putin comite crime de război în Ucraina.

Acesta a denunțat războiul „extrem de brutal” al Rusiei în Ucraina și a precizat că Franța și Ucraina caută acum responsabilii pentru crimele de război.

Anterior, Macron s-a contrazis cu Biden pe marginea caracterizării lui Putin. În timp ce Biden l-a numit pe Putin „măcelar”, „tupeist” și „mincinos”, Macron a preferat să fie ponderat, spunând că nu dorește o escaladare a conflictului în Ucraina, „nici în cuvinte, nici în acțiuni”.

Pe de altă parte, Biden se alătură altor lideri ai lumii, precum Boris Johnson și Andrzej Duda, care au folosit cuvântul „genocid” pentru a descrie acțiunile lui Putin în Ucraina.

Joe Biden a folosit în premieră termenul „genocid”, referindu-se la situația din Ucraina

Preşedintele Joe Biden a a folosit, marţi, pentru prima dată, termenul „genocid” pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse pe 24 februarie.

„Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american în timpul unei vizite în statul Iowa, potrivit CNN.

Creşterea preţurilor la produsele de consum în luna martie a cunoscut cel mai rapid ritm din decembrie 1981, ajungând la 8,5%, potrivit Indicelui preţurilor de consum (IPC) publicat marţi de Departamentul Muncii.