MAE, despre cei doi români atacați violent în Franța: Au fost transportați la o unitate medicală pentru asistență de specialitate. Reprezentanții misiunii diplomatice sunt în contact permanent cu aceștia

MAE, despre cei doi români atacați violent în Franța: Au fost transportați la o unitate medicală pentru asistență de specialitate. Reprezentanții misiunii diplomatice sunt în contact permanent cu aceștia
Publicat: 16/12/2020, 16:57

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Paris s-a autosesizat imediat în urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la incidentul produs la data de 12 decembrie 2020, în localitatea Antony, cînd  trei persoane au fost agresate cu o armă albă, și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

Două persoane au fost transportate la o unitate medicală pentru asistență de specialitate imediat după incident

Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Paris, autoritățile locale au confirmat că două dintre cele trei persoane implicate în incidentul menționat sunt cetățeni români, acestea fiind transportate la o unitate medicală pentru asistență de specialitate imediat după incident.

Unul dintre cei doi cetățeni români a fost deja externat, iar celălalt cetățean român este în continuare internat. MAE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice au luat legătura cu cei doi cetățeni români, fiind în continuare în contact permanent cu aceștia, cu autoritățile locale și cu unitatea medicală la care se află persoana rănită.

Autorul este cercetat, în această etapă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor comisă din motive de rasă, etnie sau religie

Bărbatul care i-a atacat pe cei trei cu o violenţă ieşită din comun, fără absolut niciun motiv, le-a mărturisit anchetatorilor că a vrut să-i ucidă fiindcă i-a auzit vorbind o altă limbă şi pentru că, spune el, erau romi.

Totodată, autoritățile franceze au demarat o anchetă pentru stabilirea circumstanțelor producerii incidentului și a naturii acestuia, autorul fiind cercetat, în această etapă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor comisă din motive de rasă, etnie sau religie. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Paris, continuă dialogul cu autoritățile locale, în special cu privire la ancheta în curs și acționează, potrivit competențelor sale, pentru respectarea drepturilor cetățenilor români.

MAE condamnă ferm orice act de violență și orice formă de xenofobie, rasism și discriminare și reiterează importanța continuării eforturilor susținute la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea xenofobiei, a discriminării de orice natură și a discursului instigator la ură.

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA): Romii din Europa de Vest (45%) s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții în anul precedent

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a intervievat aproape 4.700 de persoane din comunitatea de romi și călători din șase țări din Europa de Vest: Belgia, Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Regatul Unit. Aproape jumătate dintre respondenți (45%) s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții în anul precedent. Acest lucru este în concordanță cu antițiganismul răspândit, dezvăluit de sondajele anterioare, care au arătat că aproape jumătate dintre cetățenii UE (45%) se simt inconfortabili ca fiind romi sau călători (Roma Travellers).

Un nou raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC) a constatat că comunitățile rome europene au cunoscut o creștere a rasismului și discriminării instituționale în timpul măsurilor de blocare COVID-19 din întregul bloc comunitar.

În iunie, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să vină cu o lege pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor și combaterea Anti-Gypsyism. Se așteaptă ca Executivul UE să prezinte noul său cadru de un deceniu pentru incluziunea și participarea romilor anul acesta.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar